reklama

Masopustní hodování: Zabíjačkové i sladké lahůdky

Chcete si letos užít masopust se vší parádou? Pusťte se do zabijačkových lahůdek a masopustního hodování.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Když se řekne masopust, málokdo si pod tím dovede představit to, co opravdu zahrnuje. O masopustu existuje celá řada písemností, ale nejpříjemnější zprávou je, že jde o dobu před čtyřicetidenním půstem a je nutné si ji užít se vším všudy.

Masopust, je na Moravě známý spíše jako fašank a jde o období od Tří Králů do Popeleční středy. Lidé si masopust spojují s veselím, maskami a hlavně s hodováním. Co třeba prožít masopust se zabijačkovými pochoutkami?

Masopustní zabijačka 

Zabijačkové pochoutky, které určitě patří k masopustnímu období, se stávají stále větším lákadlem a inspirací pro české šéfkuchaře. Proto tradiční zabijačkové laskominy, jako jsou jelítka, jitrničky, zabíjačková polévka, ovar, koleno či škvarky, si společně s tradičním sladkým pečivem nacházejí své místo i ve vysoké gastronomii.

Restaurace se čím dál častěji vrací k tradiční české kuchyni, do které zabijačkové výrobky zcela jistě patří. Tento fakt potvrzují i masopustní hody, které se pořádají během ledna a února v restauracích a hospodách po celé republice.

Recepty z kuchařek našich babiček

Mnoho špičkových českých restaurací se v období masopustu snaží přiblížit svým zákazníkům. Kuchaři své zákazníky seznamují s recepty našich babiček. Není výjimkou, že musí sahat daleko do historie a studovat recepty, podle kterých se dříve připravovaly zabíjačkové pochoutky.

Své zkušenosti s tradiční českou kuchyní má i Michal Váňa, zkušený šéfkuchař pražské restaurace U Modré kachničky II, který mimo jiné vařil i pro švédského a norského krále: "Snažím se o jakýsi návrat ke kořenům, oprášit staré recepty a připravit jak pro našince, tak pro cizince dobrou českou kuchyni v moderních podmínkách. Masopustní pochoutky jsou výbornou příležitostí."

Šéfkuchař připravuje masopustní menu v podání kolínka pečeném na jablkách s kroupovými placičkami nebo těstovinové šibřinky plněné tvarohovou nádivkou a sypané mákem či podlité povidly.

Tradiční masopustní vdolky a šibřinky

Kromě veselých masek a zabijačkových dobrot nesmí na masopustu chybět ani sladkosti. Ideální volbou jsou šibřinky, skořicové šišky nebo klasické vdolky. Připravili jsme pro vás recept na výborný desert, který můžete v rámci festivalu Masopustní hody ochutnat v SOSTA Restaurant Cafe.

Kynuté skořicové šišky s rozinkami

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • 120 g cukru
  • sůl na špičku kávové lžičky
  • citronovou kůru z půlky citronu
  • 3 balení vanilkového cukru
  • 100 g rozinek
  • 5 g droždí
  • 0,3 l mléka
  • 0,1 l rumu na namočení rozinek a trochu do těsta
  • mletou skořici

Mouku smíchejte s máslem, cukrem, špetkou soli žloutky a vanilkovým cukrem. Přidejte droždí a přimíchejte namočené rozinky v rumu a nastrouhanou citronovou kůru. Ze všeho vypracujte hladké těsto a nechte vykynout asi 45 minut.

Když těsto vykyne, znovu ho vypracujeme a necháme kynout asi 20 minut. Po 20 minutkách těsto potřetí vypracujeme a necháme dokynout 20 minut. Nakonec upleteme šišky a smažíme je ve vysokém sloupci oleje dozlatova. Před podáváním horké obalíme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 recepty na (opravdu) tradiční italské těstoviny

Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?

Muži, kteří myjí nádobí, mají horší sex

reklama
reklama
reklama