Letní oběd: 3 snadná hlavní jídla, která vás budou bavit
V létě míváme chuť spíš na lehčí pokrmy. I ty ale musí být chuťově výborné a pestré. Tady je malá inspirace.
Šéfkuchař Pavel Veltruský z restaurace Signature, kterou najdete kousek před Brnem, pro vás připravil recepty na tři netradiční, ale přitom na přípravu velmi snadné pokrmy, které se dokonale hodí na letní oběd či večeři.
"Tyto recepty jsem vybral, protože jim sluší léto a bíle prostřený stůl někde na zahrádce. Mušle se jedí rukama, kousky česnekové bagety se máčejí ve šťávě, vytírá se jimi talíř, olizují se prsty, a přitom to nikoho nepohoršuje. Nicoise salát představuje letní klasiku - miska, vidlička, žádné komplikace. K tomu sklenka růžového vína, nejlépe z Provence. Pak už stačí jen nohy nahoře a je jedno, jestli se nacházíte v daleké exotice nebo třeba na břehu Berounky," popisuje Pavel.
Nicoise salát s tuňákem
Ingredience na 2 porce:
- zelené fazolky 100 g
- olivy Kalamata 20 g
- kapary 5 g
- ančovičky slané 2 ks
- česnek 1 stroužek
- pečená brambora 2 ks
- vařené vejce 2 ks
- rajče 1 ks
- sušená rajčata 20 g
- šalotka 1 ks
- pažitka 20 g
- listový salát ¼ ks
- tymián 2 g
- tuňák 180 g
Ingredience na dresink:
- dijonská hořčice 1 lžička
- bazalka 3 větvičky
- petrželka listová 3 větvičky
- olivový olej 4 lžíce
- česnek 2 stroužky
- ocet balsamico bílé 2 lžíce
Postup:
Fazolky nasypeme do vroucí osolené vody na cca 2 minuty (máme-li možnost, po uvaření dáme do vody s ledem, fazolky pak zůstanou krásně zelené). K fazolkám přidáme nakrájenou šalotku, kapary, česnek, sušená rajčata a ančovičky nasekané najemno, nakrájené pečené brambory, vařené vejce, rajče nakrájené na měsíčky, olivy a nasekané bylinky, přidáme připravený dresink podle chuti, zlehka promícháme a servírujeme s trhaným listovým salátem.
Klasická úprava salátu Nicoise je s konzervovaným tuňákem, ale výborná varianta je s čerstvým tuňákem nakrájeným na slabé plátky jako carpaccio nebo ho můžeme obalit v tempuře a usmažit. Další možností je zprudka opéct steak z tuňáka a pak ho nakrájet na plátky. Dresink připravíme jednoduše tak, že všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme.
Artyčoky á la barigoule a grilovaný siven
Ingredience na 2 porce:
- artyčoky 5 ks
- žampiony 100 g
- slanina 20 g
- bayonská šunka 40 g
- mrkev nakrájená na kolečka 1 ks
- cibule nakrájená na kostičky 1 ks
- celer řapík nakrájený na měsíčky 1 ks
- rajče nakrájené na kostky 1 ks
- česnek 4 stroužky
- citron 1 ks
- víno bílé 1 dl
- vývar 1 dl
- olivový olej
- tymián 2 větvičky
- bobkový list 1 ks
- petrželka listová 2 větvičky
- siven americký 1 ks, cca 500 g
- sůl, pepř
Postup:
Artyčoky oloupeme, rozpůlíme a orestujeme na olivovém oleji, poté přidáme slaninu, cibuli, řapíkatý celer, mrkev, česnek, žampiony, pokrájené rajče, bobkový list a tymián. Vše zlehka orestujeme cca 1 minutu, poté zalijeme bílým vínem, zredukujeme na polovinu, přidáme kuřecí nebo zeleninový vývar a krátce podusíme doměkka, poté dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, sekanou petrželkou a nakonec přidáme plátky bayonské šunky. Zlehka promícháme a podáváme s filátkem grilovaného sivena.
Mušle po baskicku
Ingredience na 2 porce:
- mušle slávky 1 kg
- olivový olej
- řapíkatý celer 30 g
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- tymián 3 větvičky
- bobkový list 2 ks
- chorizo 80 g
- chilli paprička 2 g
- rajče 2 ks
- jablečný ocet 1 dl
- víno bílé 2 dl
Postup:
Mušle nejprve vypereme několikrát ve studené vodě, abychom je zbavili písku a nečistot.
Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek, řapíkatý celer, bylinky, chorizo a chilli papričku. Poté přidáme mušle, zakápneme jablečným octem a suchým bílým vínem. Nakonec přidáme rajčata nakrájená na kostky. Přiklopíme a pod pokličkou podusíme 2-3 minuty. Mušle občas promícháme dokud se neotevřou. Podáváme s česnekovou bagetou a lahvičkou dobrého suchého vína. Nikdy nevaříme mušle, které už jsou otevřené a nedolujeme maso z mušlí, které jsou zavřené. Tyto mušle jsou mrtvé, a proto je vyhazujeme.
Chtěli byste svůj letní oběd odstartovat stylovým předkrmem? Recepty najdete zde: