Chystáte se na posvícení? Upečte si koláče z roku 1900!
Výborné recepty na posvicenské koláče čekají jen na to, až je vyzkoušíte a napečete!
K tradičnímu posvícenskému pokrmu patří koláč. Máme pro vás tři vynikající recepty na posvícenské koláče, které nadchnou nejen rodinu, ale i vaši náročnou návštěvu.
Užijte si posvícení s pečenou kachnou, zelíčkem a jako sladkou tečku na závěr si upečte posvícenské koláče podle námi vybraných receptů. Přejeme dobrou chuť.
Posvícenské koláče z roku 1900
Budete potřebovat:
- 1 kg mouky
- 240 g práškového cukru
- 1 lžičku soli
- citronovou kůru
- mandle
- vanilkový cukr
- muškátový oříšek
- 400 ml mléka
- 20 g kvasnic
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 250 g másla
- tvarohovou náplň
- makovou náplň
Do mísy si dáme cukr, mouku, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilkový cukr a muškátový oříšek. Do vlažného mléka si rozdrobíme kvasnice a lžičku cukru. Do těsta přidáme vzešlé kvasnice a tři žloutky. Na závěr přijde rozpuštěné máslo. Vše musíme promíchat do hladkého těsta. Pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.
Z těsta si nakrájíme malé kousky a v dlaních z nich uděláme kuličky. Na plechu je jedním prstem vyťukáme do kulatých placiček. Na pomazané placikčy máslem dáme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut. Ještě horké je pocukrujeme práškovým cukrem rozmíchaným s vanilkovým cukrem.
Rychlé koláče
Budete potřebovat:
- 600 hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 kostku droždí
- lžíci cukru
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml oleje
- 2 celá vejce
- špetku soli
- tvarohovou náplň
V troše mléka si rozmícháme kvasnice, cukr a lžíci hladké mouky. Vše necháme vykynout na teplém místě. Mouku a prášek do pečiva si prosejeme na vál a přidáme kvásek, olej, zbylé mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 30 minut kynout. Po vykynutí tvarujeme kuličky, které na plechu uprostřed promáčkneme a naplníme náplní. Před pečením pomašlujeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 2 minut péct.
Nekynuté koláčky
Budete potřebovat:
- 1 kg polohrubé mouky
- 60 g droždí
- 9 kostek cukru
- 250 g tuku
- 2 vejce
- 9 lžic vlažného mléka
V misce si necháme vzejít kvásek z kvasnic, cukru a části mléka. V druhé misce si utřeme vejce s tukem a přidáme trochu mouky. Do směsi přidáme vzešlý kvásek a dolijeme mléko. Až jako poslední přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Těsto si vyválíme a vykrájíme na čtverečky. Na střed dáme náplň a spojíme jednotlivé rohy. Pečeme na papíře asi 40 minut ve vyhřátě troubě na 150 stupňů.