3 recepty, které byste si v červnu neměli nechat ujít
Léto je tu a s ním přichází především sladké a šťavnaté ovoce. V červnu začínají zrát třešně, jahody nebo červený rybíz. Ze zeleniny se můžeme s chutí pustit do lilků a cuket.
Jak praví pranostika Červen-li více sucho než mokro bývá, urodí se hojnost dobrého vína. Než si ale ověříme vliv červnového počasí na úrodu českých a moravských vinic, je potřeba si užít tu pravou letní sezonu a k té neodmyslitelně patří ovoce.
V červnu se můžeme na první sladké plody těšit. Oproti skleníkovým chutnají báječně, provoní byt a především obsahují mnohem více důležitých vitamínů. Otázkou však zůstává, co z nich připravit. Zavařit, uvařit marmeládu, upéct dort nebo si je jen tak čerstvé vychutnat? Poradíme několik tipů a receptů.
Na očistu těla třešněmi
Třešně patří mezi důležité antioxidanty a díky vysokému obsahu vitamínů působí příznivě na naši imunitu. Naše tělo doslova pročistí, zbaví ho zánětů a působí i jako prevence nádorových onemocnění.
Především slupky ze třešní jsou výborné pro naše střeva, která pěkně pročistí a doporučují se hlavně v případě zácpy. Kyselina křemičitá zase uleví namáhaným kloubům a vazům. Kromě marmelád a zavařenin doporučujeme tradiční francouzský koláč s třešněmi Clafoutis pocházející z francouzského regionu Limousin. Receptů existuje několik, základem jsou vždy vejce, mléko, máslo a cukr.
Recept na Clafoutis:
- 750 g dobře vypeckovaných třešní
- 100 g hladké mouky
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- 4 vejce
- 125 g cukru
- špetka soli
- 25 g másla
- 25 cl mléka
- sáček vanilkového cukru
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Omyjte a vypeckujte všechny třešně. V míse vyšlehejte vejce a přidejte cukr a sůl. Vše ještě dalších pět minut v mixéru provzdušněte. Přisypte mouku s kvasnicemi. Jemně promíchejte dřevěnou špachtlí. Na závěr postupně přimíchávejte rozpuštěné máslo a mléko.
Vymažte zapékací mísu máslem. Rozprostřete do ní třešně, které přelijete těstem. Pečte zhruba 45 minut. Jakmile ji vytáhnete z trouby, posypte clafoutis vanilkovým cukrem a ještě teplý podávejte.
Populární jahody
Dalším antioxidantem a ještě snad mezi lidmi oblíbenějším ovocem jsou jahody. Jsou důležitým zdrojem vitaminu C a navíc obsahují hodně železa, takže snižují chudokrevnost.
Kromě toho, že pomáhají při léčbě hemoroidů a při zácpě, mají pozitivní vliv na cévy, srdce, ledviny nebo játra. Stejně jako třešně jejich konzumací předcházíte vzniku nádorových onemocnění. Z receptů jsme vybrali raw jahodový cheesecake z blogu Děvče u plotny.
Raw jahodový cheesecake
Základ:
- 50 g datlí
- 50 g para ořechů nasekaných na menší kousky
- 30 ml kokosového oleje
- špetka soli
Náplň:
- 200 g kešu oříšků
- šťáva z 1 1/2 citronu
- 120 g jahod
- 50 ml medu
- 1/2 lžičky vanilkového prášku
- 120 ml kokosového oleje
- 200 g jahod na ozdobu
Namočte si den předem všechny suroviny. Do jedné misky ponořte datle a para ořechy a do druhé kešu. V lednici uchovejte alespoň 8 hodin.Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Do mixéru naházejte datle, para ořechy a sůl a mixujte, dokud není směs hladká. Nakonec přidejte rozpuštěný kokosový olej. Směsí pokryjte dno formy, upěchujte a dejte do mrazáku.
Nyní se pustíme do náplně. Do mixéru dejte kešu, citronovou šťávu, jahody, med a vanilku a mixujte tak dlouho, až ve směsi nejsou větší kousky a je krásně jemná. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, promíchejte. Nalijte na vychlazený základ a vraťte do mrazáku asi na dvě hodiny. Poté dort přemístěte alespoň na dvě hodiny do lednice, kde si „sedne“. Těsně před podáváním odstraňte boky formy a ozdobte tence nakrájenými plátky jahod.
Lilky a cukety s vůní orientu
Sezona lilků a cuket trvá od června do září a krásně se hodí do letní kuchyně. Díky vysokému obsahu vody nás krásně zavlaží. Není divu, že častou součástí pokrmů ve středozemních a orientálních zemích.
Stejně jako předchozí suroviny je hlavně lilek důležitým antioxidantem. Obsahuje hodně vlákniny, vitaminu C a vápníku. Lilek i cuketu můžeme restovat, smažit, grilovat, plnit nebo tvořit pomazánky. Receptů je opravdu veliké množství. Dle výživových poradců se nedoporučuje smažení, kdy se výrazně zvyšuje energetická hodnota, protože lilek i cuketa mají tendenci hodně nasávat olej. Nakonec jsme vybrali recept z oblasti Libanonu a Sýrie zvaný Mtabal. Jedná se o lilkovou pomazánku.
Lilkový dip Mtabal
- 3 až 4 velké lilky
- 2 lžíce tahini (sezamové) pasty
- 1/2 šťávy z citrónu (můžete i jeden celý)
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
Celé baklažány několikrát propíchejte vidličkou, položte do rozpálené trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 40 až 50 minut. Lilky po deseti minutách otáčíme. Ještě horké lilky rozpůlte a nechte vychladnout. Po vychladnutí vydlabejte dužinu, vložte ji do mixéru a přidejte sezamovou pastu, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, pepř a sůl. Na konci můžete ještě dochutit.
Pomazánku rozprostřete na talíř a pokapejte olivovým olejem. Můžete ozdobit třeba olivami. Podávejte s pita chlebem.