reklama

3 recepty, které byste si v červnu neměli nechat ujít

Léto je tu a s ním přichází především sladké a šťavnaté ovoce. V červnu začínají zrát třešně, jahody nebo červený rybíz. Ze zeleniny se můžeme s chutí pustit do lilků a cuket.

Foto: Thinkstock

Jak praví pranostika Červen-li více sucho než mokro bývá, urodí se hojnost dobrého vína. Než si ale ověříme vliv červnového počasí na úrodu českých a moravských vinic, je potřeba si užít tu pravou letní sezonu a k té neodmyslitelně patří ovoce.

V červnu se můžeme na první sladké plody těšit. Oproti skleníkovým chutnají báječně, provoní byt a především obsahují mnohem více důležitých vitamínů. Otázkou však zůstává, co z nich připravit. Zavařit, uvařit marmeládu, upéct dort nebo si je jen tak čerstvé vychutnat? Poradíme několik tipů a receptů.

Na očistu těla třešněmi

Třešně patří mezi důležité antioxidanty a díky vysokému obsahu vitamínů působí příznivě na naši imunitu. Naše tělo doslova pročistí, zbaví ho zánětů a působí i jako prevence nádorových onemocnění.

Především slupky ze třešní jsou výborné pro naše střeva, která pěkně pročistí a doporučují se hlavně v případě zácpy. Kyselina křemičitá zase uleví namáhaným kloubům a vazům. Kromě marmelád a zavařenin doporučujeme tradiční francouzský koláč s třešněmi Clafoutis pocházející z francouzského regionu Limousin. Receptů existuje několik, základem jsou vždy vejce, mléko, máslo a cukr.

Recept na Clafoutis:

  • 750 g dobře vypeckovaných třešní
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • 4 vejce
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 25 g másla
  • 25 cl mléka
  • sáček vanilkového cukru

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Omyjte a vypeckujte všechny třešně. V míse vyšlehejte vejce a přidejte cukr a sůl. Vše ještě dalších pět minut v mixéru provzdušněte. Přisypte mouku s kvasnicemi. Jemně promíchejte dřevěnou špachtlí. Na závěr postupně přimíchávejte rozpuštěné máslo a mléko. 

Vymažte zapékací mísu máslem. Rozprostřete do ní třešně, které přelijete těstem. Pečte zhruba 45 minut. Jakmile ji vytáhnete z trouby, posypte clafoutis vanilkovým cukrem a ještě teplý podávejte.

Populární jahody

Dalším antioxidantem a ještě snad mezi lidmi oblíbenějším ovocem jsou jahody. Jsou důležitým zdrojem vitaminu C a navíc obsahují hodně železa, takže snižují chudokrevnost.

Kromě toho, že pomáhají při léčbě hemoroidů a při zácpě, mají pozitivní vliv na cévy, srdce, ledviny nebo játra. Stejně jako třešně jejich konzumací předcházíte vzniku nádorových onemocnění. Z receptů jsme vybrali raw jahodový cheesecake z blogu Děvče u plotny.

Raw jahodový cheesecake

Základ:

  • 50 g datlí
  • 50 g para ořechů nasekaných na menší kousky
  • 30 ml kokosového oleje
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g kešu oříšků
  • šťáva z 1 1/2 citronu
  • 120 g jahod
  • 50 ml medu
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku
  • 120 ml kokosového oleje
  • 200 g jahod na ozdobu

Namočte si den předem všechny suroviny. Do jedné misky ponořte datle a para ořechy a do druhé kešu. V lednici uchovejte alespoň 8 hodin.Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Do mixéru naházejte datle, para ořechy a sůl a mixujte, dokud není směs hladká. Nakonec přidejte rozpuštěný kokosový olej. Směsí pokryjte dno formy, upěchujte a dejte do mrazáku.

Nyní se pustíme do náplně. Do mixéru dejte kešu, citronovou šťávu, jahody, med a vanilku a mixujte tak dlouho, až ve směsi nejsou větší kousky a je krásně jemná. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, promíchejte. Nalijte na vychlazený základ a vraťte do mrazáku asi na dvě hodiny. Poté dort přemístěte alespoň na dvě hodiny do lednice, kde si „sedne“. Těsně před podáváním odstraňte boky formy a ozdobte tence nakrájenými plátky jahod.

Lilky a cukety s vůní orientu

Sezona lilků a cuket trvá od června do září a krásně se hodí do letní kuchyně. Díky vysokému obsahu vody nás krásně zavlaží. Není divu, že častou součástí pokrmů ve středozemních a orientálních zemích.

Stejně jako předchozí suroviny je hlavně lilek důležitým antioxidantem. Obsahuje hodně vlákniny, vitaminu C a vápníku. Lilek i cuketu můžeme restovat, smažit, grilovat, plnit nebo tvořit pomazánky. Receptů je opravdu veliké množství. Dle výživových poradců se nedoporučuje smažení, kdy se výrazně zvyšuje energetická hodnota, protože lilek i cuketa mají tendenci hodně nasávat olej. Nakonec jsme vybrali recept z oblasti Libanonu a Sýrie zvaný Mtabal. Jedná se o lilkovou pomazánku.

Lilkový dip Mtabal

  • 3 až 4 velké lilky
  • 2 lžíce tahini (sezamové) pasty
  • 1/2 šťávy z citrónu (můžete i jeden celý)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Celé baklažány několikrát propíchejte vidličkou, položte do rozpálené trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 40 až 50 minut. Lilky po deseti minutách otáčíme. Ještě horké lilky rozpůlte a nechte vychladnout. Po vychladnutí vydlabejte dužinu, vložte ji do mixéru a přidejte sezamovou pastu, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, pepř a sůl. Na konci můžete ještě dochutit.

Pomazánku rozprostřete na talíř a pokapejte olivovým olejem. Můžete ozdobit třeba olivami. Podávejte s pita chlebem.

reklama
reklama
reklama