4 sezónní recepty na lehká letní jídla
V létě nás na omáčky a knedlíky moc neužije. Mnohem lepší jsou menší jídla, ještě navíc vyrobená ze sezónních surovin, kterých je teď plno.
Léto přeje pomazánkám, zeleninovým pokrmům a všemu, co se vyrábí z hub. Přinášíme čtyři tradiční recepty, lehce osvěžené. Vyzkoušejte bazalkovorajčatovou pomazánku, rybí nahraďte lososovou, houby ogrilujte, nebo z nich vyrobte italské rizoto.
Jak na to?
Bazalková pomazánka
Ingredience pro 6 osob:
- 150 g másla
- 60 g lístků čerstvé bazalky
- 80 g sušených rajčat
- půl lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a vložíme do mísy, kde vše smícháme s ostatními ingrediencemi. Jemně dosolíme a opepříme dle chuti. Pomazánku mažeme ve větší vrstvě na běžné pečivo nebo ji vložíme do misky a namáčíme do ní grissini nebo silné slané tyčinky.
Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami
Ingredience pro 6 osob:
- 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
- máslo Bertolli s olivovým olejem
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 větší šalotka
- 2 hrsti hlívy (nebo lišek nebo hnědých žampionů)
- 50 ml suchého červeného vína
- ocet aceto balsamico
- 200 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- 2 až 3 větvičky tymiánu
- lanýžový olej
- mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou. Mezitím připravte houby. Hlívu natrhejte na kousky, v sezóně sáhněte po liškách, skvěle se v receptu prosadí. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po dvou minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce, přibližně další tři až pět minut. Přilejte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit a dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.
Do ricotty vmíchejte plochou stranou nože podrcený a najemno nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje. Dolaďte mořskou solí a pepřem. Plátky bagety potřete Bertolli s máslem a olivovým olejem, navrstvěte libovolně tymiánovou ricottu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.
Pomazánka s uzeným lososem
Ingredience pro 6 osob:
- 80 g másla
- 150 g uzeného lososa
- 1 čajová lžička wasabi
- půl lžičky sójové omáčky sweet
- 60 g plátků nakládaného zázvoru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 cuketa nebo okurka
- 60 g mořské řasy wakame
- sezamové semínko na dozdobení
Postup:
Uzeného lososa rozsekáme na drobné kousky a v míse smícháme s máslem, dále přidáme wasabi, najemno pokrájený zázvor, citrónovou šťávu a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme a rozdělíme na asi půl centimetru silná kolečka okurky nebo cukety. Nakonec dodáme řasu wakame a posypeme sezamem.
Hříbkové rizoto na bílém víně
Ingredience pro 4 osoby:
- 100 ml olivového oleje
- 160 g másla
- 2 větší cibule
- 320 g rýže carnaroli
- 200 ml bílého vína
- 100 g parmezánu
- sůl dle chuti
- zeleninový vývar dle potřeby
- 80 g sušených hub (nejlépe hříbků)
Postup:
Houby namočíme na 30 minut do vody. V hrnci rozpustíme máslo s olivovým olejem a na mírném ohni zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme rýži a dobře promícháme. Podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme okapané houby a víno. Pomalu vaříme a stále mícháme, abychom rizoto nepřipálili a rovnoměrně se nám provařovalo.
Jakmile rýže vsákne většinu vývaru, mírně podlijeme vývarem znovu a takto několikrát opakujeme. Rýži vaříme na skus a v krémové konsistenci. Nakonec rizoto ještě zjemníme máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a promícháme. Dle chuti osolíme.