3 skvělé recepty na linecké cukroví
Na lineckém těstě se toho sice moc vymyslet nedá, ale s náplní tradičního lineckého cukroví se dá docela dobře kouzlit. Inspirujte se našimi skvělými recepty a překvapte letos rodinu něčím originálním.
Na lineckém těstě se toho sice moc vymyslet nedá, ale s náplní a zdobením tradičního lineckého cukroví se dá docela dobře kouzlit. Inspirujte se našimi skvělými recepty a překvapte letos rodinu něčím originálním.
Linecké s lentilkou
Ingredience:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 180 g cukru moučka
- 280 g másla
- 420 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- lentilky
Postup:
Na vál prosejeme mouku, vmícháme prášek do pečiva, moučkový i vanilkový cukr. Přidáme povolené máslo, žloutky a pomerančovou kůru. Rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto uložíme ve fólii a necháme rozležet v ledničce 30 minut.
Na pomoučněném vále těsto rozválíme na vyšší plát a vykrajujeme formičkami kolečka. Doprostřed každého kolečka vmáčkneme lentilku. Linecké jen tak pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut při 200 °C.
Linecké cukroví zdobené lentilkou uchováváme v chladu a suchu. Vydrží i měsíc.
Přidejte fotografii svého cukroví přímo k receptům na Vaření.cz a pochlubte se ostatním!
Slepované hříbečky
Ingredience:
Krém:
- 75 g cukru krupice
- 200 g másla
- půl balíčku vanilkového cukru
- 0,25 dl rumu
- 2 malá vejce
Na ozdobu:
- potravinářské barvivo
- kokosová moučka
- drcené ořechy
- bílá čokoládová poleva
Těsto:
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka
- 140 g másla
Postup:
Připravíme si základní těsto. Hladkou mouku promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Na vále nebo v míse zpracujeme s vejcem a změklým máslem. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme ztuhnout do lednice, a to alespoň na 60 minut.
Těsto vyválíme na trochu hrubší plát a vykrajujeme tvary hříbečků. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu dorůžova.
Během pečení si připravíme krém. Základní žloutkový krém si připravíme z másla, které samostatně vyšleháme dohladka. Žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme v horké vodní lázni, nejlépe ručním šlehačem. Hmota nám nabude a zároveň klesne. Hmotu necháme vychladit a poté po částech vmícháme do másla. Nakonec přidáme rum. Krém necháme vychladit.
Upečené hříbečky potíráme žloutkovým krémem, přiklopíme druhým kouskem a zdobíme. Použijeme bílou čokoládovou polevu, kterou podle libosti obarvíme potravinářským barvivem. Část si necháme neobarvenou. Potíráme kloboučky a sypeme nadrcenými oříšky. Neobarvenou polevou potřeme část nožky hříbečku a ozdobíme kokosovou moučkou.
Přidejte fotografii svého cukroví přímo k receptům na Vaření.cz a pochlubte se ostatním!
Tradiční linecké cukroví
Ingredience:
- citronová kůra
- 120 g cukru moučka
- 350 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 250 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto.
Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazaný plech. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5-7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou.
Přidejte fotografii svého cukroví přímo k receptům na Vaření.cz a pochlubte se ostatním!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Perníčky jako vánoční dekorace i skvělá pochoutka!
3 fantastické recepty na vanilkové rohlíčky
Velký test: Co všechno nevíte o Vánocích?