3 recepty na burgery, které jste určitě ještě neměli
Grilovací sezóna snad už definitivně začala, a tak neuškodí pár nových receptů do zásoby.
Jestli patříte k těm, kdo si léto bez grilování neumí představit, jistě oceníte způsoby, jak svůj tradiční burger trochu ozvláštnit.
Díky následujícím receptům budete umět vytvořit burger s pivem, červenou řepou, anebo z kuřecího masa.
Pivní burger
Ingredience:
- 500 g hovězího masa, mletého
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 2 lžíce worchesterské omáčky
- 80 ml oblíbeného piva
- sůl a pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 plátky slaniny
- ½ cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 4 vejce
- hrst rukolových lístků
- 8 plátků červené řepy, upečené v alobalu v troubě
- 4 plátky sýra, nejlépe čedaru
- 1 rajče, nakrájené
- 4 hamburgerové bulky, rozpůlené
- rajčatová omáčka
- majonéza
Postup:
Maso dobře promíchejte s česnekem, worchesterem a pivem. Rozdělte ho na 4 díly a vytvarujte burgery. Na středním plameni rozehřejte v grilovací pánvi 1 lžíci oleje a opečte burgery z obou stran. Zatímco se pečou, v jiné pánvi rozpalte další lžíci oleje a opečte na něm dozlatova cibuli a slaninu. Přesuňte na kuchyňskou utěrku a nechte odkapat přebytečný tuk. Pánev vytřete, dejte do ní poslední lžíci oleje, rozklepněte vejce a upečte volská oka. Na každou rozpůlenou housku položte pár rukolových lístků, 2 plátky červené řepy, burger, sýr, slaninu, cibulku, rajče. Navrch položte volské oko. Pokapejte rajčatovou omáčkou, případně majonézou a přiklopte vrškem housky.
Burger s červenou řepou
Ingredience:
Na karamelizovanou řepu:
- 80 ml balzamikového octa
- 60 g třtinového cukru
- 200 g nakládané červené řepy
Na burgery:
- 500 g mletého hovězího
- 1 klobása chorizo
- sůl s pepř
- olivový olej
- 4 housky
- 50 g čerstvého špenátu
Na dip:
- 60 g zakysané smetany
- 60 g křenu
Postup:
Nejprve si připravte karamelizovanou řepu. Zahřejte v rendlíku ocet s cukrem tak, aby se cukr rozpustil. Po rozpuštění cukru přidejte řepu, snižte plamen a za průběžného míchání vařte přibližně 15 minut. Po uplynutí této doby by měla směs zhoustnout a trochu lepit. V tomto momentě rendlík odstavte. Vložte hovězí maso do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou klobásu chorizo a podle chuti osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte. Poté z masa vytvarujte 4 burgery, které potřete olejem, a následně grilujte z obou stran přibližně 4 až 5 minut.
Rozkrojte housky na dvě půlky, spodní díly potřete dipem, který vytvoříte smícháním zakysané smetany a křenu. Dip případně dochuťte solí a pepřem. Dále přiložte burgery, karamelizovanou řepu a navrch špenátové listy. Nakonec celý burger přiklopte vrchní částí housky.
Burger s kuřecím masem, houbami a česnekovou omáčkou
Ingredience:
- 4 hamburgerové housky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 žampiony portobello, nakrájené na plátky
- sůl a pepř
- 6 plátků slaniny, podélně rozpůlených
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 6 lžic smetany ke šlehání
- 100 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného
- 25-30 g čerstvých špenátových lístků
- 2 velká kuřecí prsa s kůží, opečená, ochucená a nakrájená na plátky
Postup:
Rozpalte dvě pánve. Do jedné vlijte 1 a ½ lžíce oleje, do druhé ½ lžíce. Houby osolte a opepřete a vhoďte je do první pánve, ve druhé vypečte dozlatova a dokřupava slaninu. Polovinu opečených hub a slaninu odložte na talíř a udržujte v teple. Rozpůlené housky opečte trochu na grilu. Pak je rozkrojenou stranou položte do pánve, kde se opékala slanina a nechte je chvilku péct dozlatova. Pak je dejte na talíř.
Ke zbývajícím houbám v pánvi přidejte česnek, snižte plamen a chvilku opékejte, pak přidejte smetanu a sýr a přiveďte k mírnému varu. Nechte probublávat a začněte připravovat burgery. Na housky rozdělte špenátové lístky, opečené houby a plátky kuřete. Přelijte smetanovou houbovou omáčkou a navrch rozdělte opečenou slaninu. Přiklopte horní polovinou housky a podávejte.
Další grilovací recepty nejen na burgery najdete na webu gril.albert.cz.