Více než polovina piv obsahuje plíseň, zjistil test
Zprávy z Aktuálně.cz
Praha - Ve 33 různých značkách piv jsou přítomné mykotoxiny. Tato látka, která pochází z plesnivého ječmene, může přitom už po vypití litru nápoje způsobit zdravotní potíže. Varovalo před tím občanské sdružení vydávající časopis dTest.
Nejvíce mykotoxinů podle dTestu obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna, které má 5,2 procenta alkoholu. V litru tohoto piva bylo nalezeno 85 mikrogramů látky, což je více než tolerovatelná denní dávka. Ta činí mikrogram na jeden kilogram hmotnosti.
"Vyšší dávky se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," komentuje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš. Při opakované konzumaci jedovaté látky, která se dostává do piva z plesnivých klasů sladovnického ječmene, pak může dojít k oslabení imunity.
K dalším pivům s vyšším podílem mykotoxinů patří Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.