Makové tyčky (bez lepku)
Ingredience
Těsto
- 350 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 250 g mletého máku
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička mleté vanilky
- špetka soli
Poleva
- 1/2 bílku
- 75 g cukru moučka
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
Postup
Ve velké míse smíchejte mletý mák, cukr, vanilku a rum. V druhé nádobě ušlehejte sníh z dvou bílků se špetkou soli a následně jej propojte s makovou směsí.
Nyní si připravte polevu. Z poloviny bílku, cukru a citrónové šťávy ušlehejte hladkou polevu.
Předehřejte si troubu na 160°C. Na vále mezi dvěma listy pečícího papíru vyválejte těsto na 3 mm tenký plát. Tento plát rovnoměrně potřete polevou a pomocí rádýlka nebo nože jej nakrájejte na malé obdélníčky. Mohou to být například i malé tyčky či čtverečky, jen nezapomeňte, že se při pečení zvětší.
Vykrájené kousky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 160°C přibližně 15 minut. Výsledné tyčinky by uvnitř měly zůstat ještě takové lepivější a poleva bílá. Pokud byste je pekli déle, budou suché, jako sněhové pusinky. Hotové tyčinky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Recept z kitchenette.cz