reklama

Zdravé vánoční cukroví: Vyzkoušejte pečení bez lepku a cukru

Pomerančové sušenky (bez lepku a cukru)

Ingredience

  • 6 lžic (140 g) ořechového másla (já použila domácí mandlové máslo)
  • 1 větší vajíčko od šťastné slepičky
  • vanilkový extrakt
  • 2 (180 g) hrnky mletých lískových ořechů
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 vrchovatá lžíce najemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžička čerstvé nastrouhané kůry z bio pomeranče

Na zdobení:

  • 60 g vysokoprocentní čokolády
  • pomerančová kůra z bio pomeranče

Postup

Troubu předehřejme na 175°C. Ve středně velké míse smícháme máslo s vejcem a vanilkou. V další míse smícháme najemno namleté lískové ořechy, sodu, sůl a koření. Poté přidáme mrkev a pomerančovou kůru a vše promícháme. Následně smícháme směs z vejce a másla se směsí z ořechů. Poté pomocí rukou tvarujeme kuličky z množství těsta odpovídající jedné polévkové lžíci. Koule poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí prstu nebo lžíce kuličky jemně přimáčkneme k plechu tak, aby byly cca 1 cm vysoké. Vložíme do trouby a pečeme 10 - 15 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Hotové sušenky necháme úplně vychladnout a poté je z poloviny namáčíme z v čokoládě. Na závěr čokoládovou část posypeme pomerančovou kůrou. Sušenky poté necháme alespoň 5 dní odležet v lednici. Skladujeme v suchu a chladu.

Recept z cukrfree.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama