Vláčná štola, která se rozplývá na jazyku. Upečte si ji i vy
Tato sladká vánoční pochoutka plná kandovaného ovoce, mandlí a marcipánu s krustou z másla a cukru je na českých stolech čím dál oblíbenější. Zkuste si ji letos upéct i vy, máme pro vás recept od známého cukráře Josefa Maršálka.
Na adventních trzích v sousedním Německu pokaždé narazíte na tuto sladkou, bohatě pocukrovanou pochoutku. Právě z této země totiž štola pochází, a peče se tu už od 14. století.
Štola má tvar bochníku a ta má připomínat Ježíška v jesličkách zabaleného v plenkách. Existuje celá řada variant a receptů. My pro vás máme recept od známého cukráře Josefa Maršálka, který své bohaté zkušenosti získal v týmu cukrářů luxusního obchodního domu Harrods v Londýně, kde se udávají cukrářské trendy pro celou Evropu.
Co budete potřebovat:
- 125 g špaldové hladké mouky
- 125 g špaldové celozrnné mouky
- 125 g mléka
- 70 g másla
- 1 žloutek
- 50 g cukru krupice
- 10 g droždí
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 200 g rozinek
- 200 g nasekaných jablek
- kůra z jednoho pomeranče a citronu
Na dohotovení:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
Postup:
- Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
- Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.
- Těsto na lehce pomoučněném válu rozválejte na obdélník 20 × 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní.
- Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
- Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g.
- Štolu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru.
- Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie.
- Uložte na suché místo.