Vánoce jsou bez pravidel zdravého stravování, přiznává nutriční konzultantka
"Kapra doma neděláme," upozorňuje hned na začátku akreditovaná poradkyně pro výživu Žaneta Zelinková, v čem jsou její Vánoce oproti těm tradičním odlišné. Přiznává ale, že Štědrý den prožívá s rodinou bez pravidel zdravého stravování. "Nevidím důvod, když celý rok jím zdravě a hýbu se, proč si tento den neužít se vším všudy," podotýká nutriční konzultantka, která v Brně provozuje svou poradnu. Namísto kapra si doma na štědrovečerní večeři dopřává jinou rybu - pečeného lososa či candáta. "Někdy máme i naložené česnekové kuřecí řízky, záleží na tom, co si rodina předem odhlasuje," přibližuje své soukromé zvyklosti.
Co se ovšem už každoročně v její rodině zaběhlo, je polévka. Zelinková ji už několik let připravuje ze zeleného hrášku s muškátovým květem a nasucho opečenými chlebovými krutony. "Tuto tradici zavedl nejmladší syn, který ji miluje," vysvětluje s tím, že v takový den jsou důležitější pozitivní emoce, láska a vzájemnost než zásady zdravé výživy. "Kdo ale přece jen chce něco trošku na své vánoční stravě změnit, rybu může spíše péct v troubě na pečicím papíře než smažit na oleji. Bramborový salát lze odlehčit jogurtem namísto majonézy a přidat na zelenině," vyjmenovává možnosti Zelinková ze své praxe výživové poradkyně a upozorňuje na jeden tradovaný nešvar v českých domácnostech. "K zamyšlení než kousek smaženého kapra je otázka alkoholu. Tam bych se více pozastavila nad zkonzumovaným množstvím, přidává totiž hodně kalorií," uzavírá odbornice.