reklama

Jak slaví Vánoce v Česku ženy bez domova či samoživitelka. I romských tradic ubývá

Vánoce jsou bez pravidel zdravého stravování, přiznává nutriční konzultantka

"Kapra doma neděláme," upozorňuje hned na začátku akreditovaná poradkyně pro výživu Žaneta Zelinková, v čem jsou její Vánoce oproti těm tradičním odlišné. Přiznává ale, že Štědrý den prožívá s rodinou bez pravidel zdravého stravování. "Nevidím důvod, když celý rok jím zdravě a hýbu se, proč si tento den neužít se vším všudy," podotýká nutriční konzultantka, která v Brně provozuje svou poradnu. Namísto kapra si doma na štědrovečerní večeři dopřává jinou rybu - pečeného lososa či candáta. "Někdy máme i naložené česnekové kuřecí řízky, záleží na tom, co si rodina předem odhlasuje," přibližuje své soukromé zvyklosti.

Co se ovšem už každoročně v její rodině zaběhlo, je polévka. Zelinková ji už několik let připravuje ze zeleného hrášku s muškátovým květem a nasucho opečenými chlebovými krutony. "Tuto tradici zavedl nejmladší syn, který ji miluje," vysvětluje s tím, že v takový den jsou důležitější pozitivní emoce, láska a vzájemnost než zásady zdravé výživy. "Kdo ale přece jen chce něco trošku na své vánoční stravě změnit, rybu může spíše péct v troubě na pečicím papíře než smažit na oleji. Bramborový salát lze odlehčit jogurtem namísto majonézy a přidat na zelenině," vyjmenovává možnosti Zelinková ze své praxe výživové poradkyně a upozorňuje na jeden tradovaný nešvar v českých domácnostech. "K zamyšlení než kousek smaženého kapra je otázka alkoholu. Tam bych se více pozastavila nad zkonzumovaným množstvím, přidává totiž hodně kalorií," uzavírá odbornice.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama