reklama

Špatného jídla je v obchodech víc, dokazují statistiky

Monitoring z Aktuálně.cz pro deník Insider

Brno - Statistiky to dokazují jasně: V českých a moravských obchodech je víc špatného nebo klamavě značeného jídla než v předchozích letech. Není tedy pravda, že zjištěných nedostatků je opticky víc jen díky vyššímu počtu kontrol.

Takovou obranu použil v dubnu například šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, podle něhož je podíl zjištěných nedostatků zhruba stejný jako dříve a média je prý interpretují zkresleně. Nepotvrzuje se ani "politická objednávka", o níž před svými zaměstnanci mluvil šéf českého Aholdu Jan van Dam.

Online deník Aktuálně.cz porovnal statistiku kontrol a zjištěné nedostatky za poslední roky. Výsledek? Podíl zjištěných nedostatků skutečně roste, zatímco počet kontrol se zásadně nezvýšil. Loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyrazila celkem na 35 tisíc kontrol, z toho 25 tisíc bylo v obchodech. Letos od ledna do dubna to bylo zatím 12 tisíc kontrol, devět tisíc kontrol bylo přímo v obchodech - pokud budou tímto tempem pokračovat, půjde zhruba o stejná čísla jako vloni.

Ale zatímco loni požadavkům na kvalitu nevyhovělo asi patnáct procent kontrolovaných potravin, letos se tento podíl blíží k dvaceti šesti procentům. Přitom už loňské výsledky kontrol označila inspekce za alarmující.

reklama
Doporučené recepty
    reklama