Propláchněte špenátové listy, nechte okapat a mezitím si nadrobno pokrájejte cibuli.
Polovinu pokrájené cibule zpěňte na olivovém oleji a přidejte špenátové listy. Osolte a nechte podusit cca 10 - 15 minut.
Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte a poduste na cibulce. Zeleninový vývar přiveďte k varu a pomalu do něj za stálého míchání přisypávejte polentu.
Dejte pozor, polenta při varu vysoko prská! Za 3 minuty je polenta hotová.
Do ještě horké polenty vmíchejte nastrouhaný sýr a máslo. Míchejte, dokud se obojí v polentě dokonale nerozpustí. Poté polentu odstavte.
Česnek nakrájejte na tenké plátky a zprudka ho orestujte na olivovém oleji.
Hotový špenát a žampióny na závěr dochuťte sójovou omáčkou tamari a pepřem.
Polentu servírujte ještě teplou a tekutou. Na ní dejte špenát, žampiony a nakonec orestované česnekové plátky s olivovým olejem.
V létě podávejte s čerstvou zeleninu, v zimě přidejte kysané zelí.