400 g špenátových listů nebo mražený špenát ZNOJMIA
4 stroužky česneku
1 celer
150 ml smetany ke šlehání
4 lžíce Extra panenského olivového oleje Vasco da Gama
sůl dle chuti
1 bageta
1 svazek jarní cibulky
1 l zeleninového vývaru
1 petržel
300 g filetů z lososa
4 lžíce zakysané smetany
pepř mletý bílý dle chuti
1 lžíce másla
Postup
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a zpěníme na něm nakrájené cibulky a nasekaný česnek. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kostičky nebo nastrouhanou nahrubo na struhadle.
Zalijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a vaříme 15 minut. Přihodíme důkladně opraný špenát zbavený větších řapíků a pokrájený. Promícháme a vaříme ještě dalších 10 minut.
Přilijeme šlehačku i zakysanou smetanu, dochutíme polévku solí a pepřem a necháme ještě přejít varem. Potom důkladně rozmixujeme na hladký krém.
Lososový filet nakrájíme na 1‒1,5 cm silnější proužky a opečeme na zbývajícím oleji na pánvičce nebo v troubě.
Bagetu nakrájíme na kostičky a zlehka opečeme na másle.