Zapečené těstoviny s houbami a gorgonzolou (6 porcí)
Ingredience:
4 l vody
2 střední červené cibule (nebo 6 šalotek)
2 stroužky česneku
200 g hnědých žampionů (můžete použít i bílé žampiony nebo portobella)
300 g uzeného tofu
400 g celozrnných žitných těstovin (např. penne)
30 g másla
1 lžíce medu
4 lžíce červeného vinného octa
5 snítek čerstvého tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného)
200 ml zeleninového vývaru
120 ml sójové smetany
1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
2 bobkové listy
90 g gorgonzoly
40 g sýru gruyère (nebo parmazánu)
sůl
pepř
Postup:
Ve velkém hrnci si přiveďte k varu 4 l vody na vaření těstovin. Mezitím si oloupejte červené cibule (nebo šalotky) a nakrájejte je na měsíčky, utřete česnek, nakrájejte si žampiony na plátky a nakrájejte na nudličky tofu.
Až voda začne vřít, přidejte do hrnce těstoviny a vařte je po dobu uvedenou na obalu produktu (cca 8-11 minut).
Mezitím začněte připravovat houbovou směs: ve velké pánvi rozehřejte 30 g másla, přidejte nakrájenou cibuli a 1 lžíci medu a vše opékejte cca 2 minuty na středním plameni.
Přidejte utřený česnek a vinný ocet a zahřívejte další 2 minuty. Následně přidejte nakrájené žampiony, tymián, špetku soli, špetku pepře a vše zahřívejte další 2 minuty.
Nakonec do pánve přidejte zeleninový vývar, sójovou smetanu, sójovou omáčku a bobkové listy, pánev přiklopte pokličkou a celou směs vařte 10 minut na středním plameni.
Až se dovaří těstoviny, předehřejte troubu na 180 °C. Jakmile uplyne 10 minut vaření houbové směsi pod pokličkou, vypněte ohřev, přidejte do pánve uvařené těstoviny, nakrájené tofu a gorgonzolu a vše důkladně promíchejte.
Výslednou směs přemístěte do zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a navrch nastrouhejte gruyère (nebo parmazán).
Mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 180 °C.