120 g jemných ovesných vloček (nebo celozrnné strouhanky)
1 vejce
55 ml polotučného mléka
2 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
1 stroužek česneku
1 hrst čerstvé petrželové natě
70 ml vody
sůl
pepř
Na glazé:
2 lžíce kečupu s nízkým obsahem cukru
1 lžička balzamikového octa
1 lžička třtinového cukru
Postup:
Cuketu nakrájejte na drobné kostky (loupat ji nemusíte) a cibuli nakrájejte najemno.
Vezměte si pánev, rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cuketu a cibuli a vše opékejte 6-8 minut na středním plameni.
Po opečení přemístěte obsah pánve do větší mísy, vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm) a dejte si předehřívat troubu na 180 °C.
Přidejte do mísy s opečenou zeleninou mleté maso, ovesné vločky (nebo strouhanku), vejce, mléko, sójovou omáčku, pepř a případně trochu soli.
Na jemném struhadle si nastrouhejte česnek a nasekejte si najemno petrželovou nať, obojí přidejte do mísy k ostatním ingrediencím a poté celou směs důkladně promíchejte vařečkou.
Výslednou hmotu vyklopte na pracovní plochu, vytvarujte z ní cca 30 cm dlouhý a 12-15 cm vysoký ovál a ten přendejte na vyložený plech.
Sekanou podlijte 70 ml vody, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 25-30 minut při 175-180 °C.
Chvíli před uplynutím uvedené doby si v menší misce smíchejte všechny potřebné ingredience na glazé a po 25-30 minutách pečení vyndejte sekanou z trouby a glazé ji potřete.
V troubě zvyšte teplotu na 210-215 °C, až se trouba dostatečně vyhřeje, vraťte do ní plech s potřenou sekanou a pečte ještě 10 minut.