reklama

20 základních potravin, ze kterých si kdykoli dobře uvaříte

Přijdete večer unavení domů a chcete jen rychlou a zdravou večeři. Aby šlo vše snadno, je potřeba mít po ruce všechny důležité potraviny. Které to jsou?

Foto: Thinkstock

Prvním krokem k přípravě zdravých jídel je skladovat suroviny v kuchyni tak, aby bylo vše hned po ruce. Díky tomu uvaříte pokrm snadno a rychle i večer, když se vrátíte unavení z práce a nejraději byste se nějakému složitému kulinářskému umění vyhnuli.

Americká společnost boje proti rakovině sestavila plán, kam umístit jednotlivé potraviny tak, aby právě splňovaly nejen podmínku rychlé přípravy, ale hlavně kritérium ve prospěch zdraví. Seznam jsme ještě trochu upravili pro evropské využití.

Začneme potravinovou skříní, která obsahuje především luštěniny, sušené potraviny, obiloviny nebo konzervy a zavařeniny. Co by tedy v ní nemělo chybět?

 

Dalším nepostradatelným úložným prostorem v kuchyni je lednice. Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje nastavit v lednici teplotu, tak aby dosahovala ve střední polici 5 stupňů celsia. "Teplota okolí chladničky však není konstantní. Jestliže se tyto teplotní rozdíly využijí, je možno zajistit optimální skladovací teplotu pro většinu potravin," dodává úřad.

 

Posledním důležitým místem je mrazák, který slouží k dlouhodobějšímu uchování potravin. Ideální teplotou v mrazicím boxu je - 18 stupňů. Po zimě mimochodem doporučujeme zkonzumovat všechnu loňskou zeleninu a ovoce. Délku možnosti uchování potravin v mrazu naleznete v galerii.

reklama
reklama
reklama