reklama

Vláčný podzimní koláč, povidla nebo křížaly: Jak zpracovat úrodu jablek a švestek

Sezona jablek a švestek je v plném proudu. Přemýšlíte, jak je nejlépe využít a zpracovat? Přinášíme pár osvědčených tipů.

Foto: iStock

Září je spojeno s dozráváním posledního sezonního ovoce. Mezi to nejoblíbenější patří jablka a švestky. Jsou skvělé v syrovém stavu, ale pochutnejte si na nich i jinak. Nabízíme pár variant, jak jablka a švestky v kuchyni zpracovat. Oba druhy ovoce mají široké využití.

Co je BIO

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Jsou vždy krmena krmivem z ekologického zemědělství, jsou chována na pastvě, nepoužívá se u nich preventivní léčení antibiotiky ani růstové hormony. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Pokud nemáte vlastní úrodu a ovoce budete kupovat, raději se vždy přesvědčte, že je opravdu kvalitní. Ideálně zvolte ovoce v bio kvalitě, jež seženete buď na farmářských trzích, nebo přímo na některé z lokálních farem. Navíc po celé září probíhá projekt Měsíc biopotravin, během kterého se konají v regionech nejrůznější akce. Zde se můžete s farmáři seznámit a jejich produkty rovnou ochutnat.

Kvalitní produkty pocházející z ekologického zemědělství však seženete i v obchodech. Poznáte je podle log biolistu a biozebry. U potravin bez obalu je prodejce na vyžádání povinen předložit certifikát. V tuzemsku tento dokument vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ, o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s.r.o., Biokont CZ, s.r.o.). Kód kontrolní organizace najedete pod biozebrou ve formátu CZ-BIO-00x.

Plody bez chemie

Bio jablka a švestky vyrůstají v zelených sadech plných nejrůznějších živočichů a kvetoucích rostlin. Farmáři nevyužívají chemických postřiků ani umělých hnojiv, namísto toho si vystačí s hnojem či kompostem. Výskyt škůdců zmírní jejich přirození predátoři. Díky režimu ekologického zemědělství se daří přírodu neničit, ale naopak ji zachovat v co nejlepším stavu pro další generace. Plody z takto opečovávaného sadu budou jistě chutnat vám i přírodě.

Křížaly jako zdravé mlsání na zimu

Sušené ovoce je skvělým způsobem, jak zahnat chuť na sladké. Navíc je můžete přidat i do různých dezertů či jako jednu z ingrediencí granoly. Pokud máte sušičku, celý proces si tím značně usnadníte. Co se týče švestek, omyté a vypeckované poloviny položte na rošt slupkou dolu. Teplotu nastavte zhruba na šedesát stupňů. Nechte je v sušit nejprve asi sedm hodin, ale délka se může lišit podle typu sušičky a také šťavnatosti plodů. Pokud bude třeba, nechte švestky v sušičce, ale pravidelně je kontrolujte. To stejné platí u tenkých půlměsíčků jablek. Teplotu ale snižte přibližně na padesát stupňů. Na rozdíl od švestek budou hotové asi za půl hodiny.

Při sušení v troubě vypeckované švestky nechte v troubě vyhřáté na padesát stupňů čtyři hodiny, pokud máte možnost, využijte funkci horkého vzduchu. Poté plech vyjměte a nechte je vychladnout. Jakmile budou studené, vraťte je na tři hodiny do trouby a teplotu zvyšte na pětašedesát stupňů. U jablek můžete i při použití trouby postupovat stejně jako u sušičky, pouze začínejte na nižší teplotě, kterou postupně přidávejte až do šedesáti stupňů.

Tradiční švestková povidla

Jen tak na mlsání, jako náplň do koláčů či kynutých knedlíků. Poctivá domácí povidla se zkrátka neztratí. Jak na ně? Na tři kila ovoce si připravte přibližně kilo cukru krystal. Jestliže máte kyselejší plody, nebojte se přisladit i více. Vypeckované ovoce ve velkém hrnci rozvařte na kaši, směs by měla celou dobu probublávat. Po hodině vaření snižte teplotu a společně s cukrem vařte další dvě hodiny. V této fázi je důležité pravidelně míchat, švestky mají tendenci se připalovat. Dávejte pozor také na prskající povidla, která vás mohou nepříjemně popálit. Když má směs správnou konzistenci, neteče, ale dá se roztírat, ještě horkou ji nalijte do skleniček, které po zavíčkování otočte dnem vzhůru. Takto se povidla sama zakonzervují a není třeba je zavařovat. A pokud by se vám nechtělo se s povidly vařit, můžete si je koupit přímo od ekologických zemědělců, kteří často mají také e-shop. Například povidla od Davida Ryšavého získala v roce 2019 ocenění Česká biopotravina roku v kategorii biovýrobků pro gastronomii, pochutiny a ostatní. 

Vláčný podzimní koláč

Co budete potřebovat?

  • 150 g bio polohrubé mouky
  • 150 g bio másla
  • 4 bio vejce
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 100 g bio třtinového cukru
  • bio švestky
  • hrnek nastrouhaných bio jablek

Vejce s cukrem ušlehejte do pěny. Rozpuštěné máslo smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Obě směsi důkladně spojte, a nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka. Těsto vlijte do vymazané formy a poklaďte půlkami švestek. Pečte na 180 stupňů asi čtyřicet minut, dokud se okraje neodlepí od formy.

NÁŠ TIP: Koláč můžete navrch ještě posypat skořicí nebo drobenkou.

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na www.myjsmebio.cz

 

reklama
reklama
reklama