reklama

Svačinky s nízkým obsahem sacharidů: Vaječné muffiny nebo avokádo s kokosem

Řecký jogurt

S vysokým množstvím bílkovin na porci a naopak velmi malým množstvím sacharidů vás řecký jogurt dobře zasytí a udrží v plné síle, aniž by zvýšil hladinu cukru v krvi. Dochutit jej můžete třeba skořicí nebo malinami.

V čem je vlastně rozdíl mezi řeckým a obyčejným bílým jogurtem? Jde až o druhotný výrobní proces, který nastupuje po tom klasickém, všem jogurtům společném. Řecká varianta totiž prochází navíc speciálním lisováním a filtrováním, aby se z ní odstranilo co nejvíce kapalné syrovátky. Klasický jogurt se filtruje jednou či dvakrát, řecký třikrát. V konečném důsledku je řecký jogurt hustší a obsahuje méně syrovátky, laktózy, sodíku i cukru než běžný jogurt.  Vzhledem k tomu, že se z řeckého jogurtu eliminuje tekutá složka, je nejen hutnější, ale obsahuje i více bílkovin - až dvojnásobek oproti klasickému bílému jogurtu. To z řeckého jogurtu činí výživnější potravinu, která si zaslouží pevné místo v našem jídelníčku. 

Množství bílkovin a sacharidů se výrobek od výrobku může lišit, v každém případě platí, že jde o potravinu vhodnou pro nízkosacharidový jídelníček.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama