Svačinky s nízkým obsahem sacharidů: Vaječné muffiny nebo avokádo s kokosem
Obávané a často zatracované sacharidy patří k základním živinám a měly by tvořit jednu část našeho jídelníčku. Přesto se tu a tam snažíme omezovat je, především v době redukce hmotnosti. Nechte se inspirovat našimi tipy na nízkosacharidové svačiny.
Sacharidy jsou vedle tuků a bílkovin základní živinou a zároveň nejrychlejším zdrojem energie pro všechny základní životní funkce. Jsou také nutné pro správné fungování mozku a centrálního nervového systému. Jejich nadbytek se ovšem v těle ukládá v podobě tuku.
Sacharidy najdete téměř ve všech potravinách a jejich standardní množství by mělo tvořit 50-60 procent celkového denního energetického příjmu. Dělí se na mono- a disacharidy, které patří k tzv. jednoduchým, a polysacharidy, které jsou pro tělo přínosnější.
Nejběžnějším jednoduchým sacharidem je sacharóza. Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny a bývá označována jako cukr. Cukr je nejobvyklejším stolním sladidlem, přidává se však do celé řady výrobků včetně pečiva, snídaňových cereálií nebo nápojů. Jde o tzv. skrytý cukr, kterého konzumujeme poměrně značné množství. Průměrná spotřeba cukru v Česku je na dvojnásobném množství, než je doporučovaný standard (60 g denně). Ke slazení se kromě sacharózy používá například i med, melasa, javorový nebo agávový sirup a také nejrůznější sladidla (aspartam, sacharin, sorbitol a další).
Protože sacharidy slouží téměř výhradně jako zdroj energie, je třeba jejich přijaté množství alespoň zčásti korigovat a přizpůsobit životnímu stylu a zdravotnímu stavu. Obliba sladké chuti je však velmi vysoká, proto je spotřeba sladkých výrobků značná a vyšší, než by měla být.
V naší grafice najdete tipy na nízkosacharidové snacky, které vám poslouží jako vhodná dopolední či odpolední svačina.