Medovník
Ingredience
Korpus:
- 500 g žitné celozrnné hladké mouky
- 250 g másla
- 3 vejce
- 100 g medu
- 250 g třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
Krém:
- 1 karamelové Salko
- 300 g másla
Postup
- Těsto budeme připravovat nad párou, proto vezměte dva hrnce, jeden větší a druhý menší. Do velkého nalijte vodu tak, aby malý hrnec nebyl ponořený ve vodě. Vodu dáme zahřívat.
- Nyní přistoupíme k přípravě těsta. V malém hrnci rozpustíme máslo, k rozpuštěnému máslu přidáme cukr a med a vše promícháme. Dále přidáme i vejce. Vejce do směsi pečlivě zašlehejte tak, aby směs byla hladká.
- Mouku promísíme se sodou a poté tuto sypkou směs zamícháme do směsi tekuté. Směs pečlivě promíchejte vařečkou a poté odstavte z hrnce. Takto připravené těsto necháme vychladnout. Mezitím si vyložíme plech pečicím papírem.
- Vychladlé těsto rozdělíme na šest dílů. První část těsta položíme na pečicí papír a válečkem jej vyválíme do kruhu. Snažte se placku udělat co nejtenčí, aby dort nebyl v konečné fázi příliš vysoký. Pokud se těsto lepí, mírně jej poprašte moukou.
- Placku i s pečicím papírem přeneseme na plech a pečeme ji v troubě vyhřáté na 180°C devět minut. Takto upečeme jednu placku po druhé. Pokud máte více plechů, můžete všechny placky upéct najednou.
- Upečené placky necháme vychladnout a poté je ořežeme tak, aby každá byla stejně velká a měla stejný tvar. Nejlépe to uděláte tak, když na placku přiložíte talíř a nožem podle něj oříznete kraje. Okraje dejte stranou, využijeme je na posypku.
- Nyní si připravíme krém. Změklé máslo vložíme do robotu a chvíli jej šleháme, aby bylo nadýchané. Poté do nadýchaného másla zašleháme karamelové Salko. Krém nechte šlehat pár minut, aby se suroviny dobře propojily.
- Jednotlivé upečené korpusy pomažeme krémem a navrstvíme na sebe. Na závěr pomažeme i vršek a strany dortu. Odřezky z korpusu, které jsme si nechali, nadrolíme jako drobenku a strany a vršek dortu jimi obalíme. Takto připravený dort necháme v lednici do druhého dne uležet.
Tip: Pro ještě větší autentičnost medovníku můžete na vrch dortu přidat hrst nasekaných vlašských ořechů.