reklama

Šťavnaté hamburgery, po kterých se jen zapráší. Varianty, které nadchnou každého

Hamburger se stal vedle pizzy nebo těstovin s omáčkou velmi oblíbenou položkou na jídelním lístku. Přitom původně tato celosvětová pochoutka vznikla jako vedlejší produkt, aby se měly kam spotřebovat zbytky méně žádaných částí z poraženého zvířete. Dnes už to ale neplatí - stal se kvalitní součástí běžného jídelníčku. Variací je také bezpočet. Kterou preferujete vy?

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Celosvětově oblíbená pochoutka, která se dočkala již spousty variací, původně vznikla jako vedlejší produkt. Plátek mletého masa pocházel ze zbytků a méně žádaných částí poraženého zvířete. Byl také levnější, a tak v začátcích burgery jedli pouze ti, kdo si nemohli dovolit dražší a kvalitnější maso. 

A jak to vypadá dnes? Burger najdete i na menu nejdražších restaurací po celém světě. Například dánská Noma, několikrát oceněná jako nejlepší restaurace na světě, zařadila burger do své nabídky během pandemie a vyvolala tím mezinárodní úžas.

Česko není v tomto ohledu nijak pozadu. Hamburger se stal jednou ze stálic jídelních lístků v běžných restaurací a v české kotlině se najdou i lokály, specializující se právě na burgery. Například na platformě Dáme jídlo se jich v letošním roce prodalo více než 2 milionu, což by pokrylo 3,5 fotbalového hřiště. 

Na 28. května spadá také Světový den hamburgerů. Kterému receptu dáváte přednost vy? Podívejte se na ty nejlepší podle čtenářů Vaření.cz. 

reklama
reklama
reklama