Šťavnaté hamburgery, po kterých se jen zapráší. Varianty, které nadchnou každého
Hamburger se stal vedle pizzy nebo těstovin s omáčkou velmi oblíbenou položkou na jídelním lístku. Přitom původně tato celosvětová pochoutka vznikla jako vedlejší produkt, aby se měly kam spotřebovat zbytky méně žádaných částí z poraženého zvířete. Dnes už to ale neplatí - stal se kvalitní součástí běžného jídelníčku. Variací je také bezpočet. Kterou preferujete vy?
Celosvětově oblíbená pochoutka, která se dočkala již spousty variací, původně vznikla jako vedlejší produkt. Plátek mletého masa pocházel ze zbytků a méně žádaných částí poraženého zvířete. Byl také levnější, a tak v začátcích burgery jedli pouze ti, kdo si nemohli dovolit dražší a kvalitnější maso.
A jak to vypadá dnes? Burger najdete i na menu nejdražších restaurací po celém světě. Například dánská Noma, několikrát oceněná jako nejlepší restaurace na světě, zařadila burger do své nabídky během pandemie a vyvolala tím mezinárodní úžas.
Česko není v tomto ohledu nijak pozadu. Hamburger se stal jednou ze stálic jídelních lístků v běžných restaurací a v české kotlině se najdou i lokály, specializující se právě na burgery. Například na platformě Dáme jídlo se jich v letošním roce prodalo více než 2 milionu, což by pokrylo 3,5 fotbalového hřiště.
Na 28. května spadá také Světový den hamburgerů. Kterému receptu dáváte přednost vy? Podívejte se na ty nejlepší podle čtenářů Vaření.cz.