reklama

Jaké ovocné knedlíky? Staročeské z brambor. Naplňte je švestkami či meruňkami

Švestkové knedlíky z bramborového těsta, sypané mákem a polité přepuštěným máslem, nejvíc připomínají prázdniny u babičky. Jejich příprava sice trochu času zabere, ale když se zapojí více rukou, půjde to rychle a bude to i zábava. Švestky ovšem můžete vyměnit za jakékoliv jiné ovoce, které právě v těchto dnech dozrává. Hodí se i meruňky či broskve. Svou kombinaci si jistě brzy najdete sami.

Foto: iStock

Přestože je bramborové těsto trochu pracnější, v kombinaci se švestkami, třešněmi, rynglemi i tvrdšími meruňkami nebo broskvemi, jim neodoláte.

Jakmile bude hotovo, můžete dochutit cukrem, mákem a skořicí, přelít máslem nebo ghí. 

Staročeské bramborové knedlíky plněné ovocem (4 porce)

Ingredience

Těsto

  • ½ kg moučných brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň

  • ½ kg vypeckovaných švestek (třešní, meruněk, rynglí, broskví…) 

Na ochucení

  • 4 pol. lžíce mletého máku
  • 4 pol. lžíce cukru moučka
  • 1 čaj. lžička skořice
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného ghí (např. Ghí od Českého ghíčka)


Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka a ještě horké je oloupejte.
  2. Pak je nastrouhejte na jemném struhadle, aby nevychladly a těsto bylo jemné.
  3. Do hrnce nalijte dostatečné množství vody a trochu ji osolte. 
  4. Nastrouhané vařené brambory zpracujte s hrubou moukou, vejci a žloutkem v jemné těsto.
  5. Z těsta oddělujte jednotlivé kousky a z nich pak tvořte v dlani malé placičky, do nichž vždy zabalíte půlku švestky.
  6. Knedlíky vkládejte pomocí děrované naběračky do vroucí vody a vařte je asi 8 minut.
  7. V hrnku nechte rozpustit ghí. Hotové knedlíky rozdělte na talíře, posypte cukrem, mákem a skořicí a pak přelijte rozpuštěným ghíčkem.
"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama