Jaké ovocné knedlíky? Staročeské z brambor. Naplňte je švestkami či meruňkami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta, sypané mákem a polité přepuštěným máslem, nejvíc připomínají prázdniny u babičky. Jejich příprava sice trochu času zabere, ale když se zapojí více rukou, půjde to rychle a bude to i zábava. Švestky ovšem můžete vyměnit za jakékoliv jiné ovoce, které právě v těchto dnech dozrává. Hodí se i meruňky či broskve. Svou kombinaci si jistě brzy najdete sami.
Přestože je bramborové těsto trochu pracnější, v kombinaci se švestkami, třešněmi, rynglemi i tvrdšími meruňkami nebo broskvemi, jim neodoláte.
Jakmile bude hotovo, můžete dochutit cukrem, mákem a skořicí, přelít máslem nebo ghí.
Staročeské bramborové knedlíky plněné ovocem (4 porce)
Ingredience
Těsto
- ½ kg moučných brambor
- 150 g hrubé mouky
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
Náplň
- ½ kg vypeckovaných švestek (třešní, meruněk, rynglí, broskví…)
Na ochucení
- 4 pol. lžíce mletého máku
- 4 pol. lžíce cukru moučka
- 1 čaj. lžička skořice
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného ghí (např. Ghí od Českého ghíčka)
Postup
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a ještě horké je oloupejte.
- Pak je nastrouhejte na jemném struhadle, aby nevychladly a těsto bylo jemné.
- Do hrnce nalijte dostatečné množství vody a trochu ji osolte.
- Nastrouhané vařené brambory zpracujte s hrubou moukou, vejci a žloutkem v jemné těsto.
- Z těsta oddělujte jednotlivé kousky a z nich pak tvořte v dlani malé placičky, do nichž vždy zabalíte půlku švestky.
- Knedlíky vkládejte pomocí děrované naběračky do vroucí vody a vařte je asi 8 minut.
- V hrnku nechte rozpustit ghí. Hotové knedlíky rozdělte na talíře, posypte cukrem, mákem a skořicí a pak přelijte rozpuštěným ghíčkem.