Škubánky s mákem, milované jídlo našeho dětství. Uvařte si tuto klasiku trochu jinak
Připravte si jeden z nejklasičtějších receptů české kuchyně podle „babiččina receptu“. Šusterky se v něm podávají vařené a výsledek vás chuťově příjemně překvapí. A navíc ušetříte čas.
Tenhle recept z pořadu České televize Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli se od klasických škubánků odlišuje tím, že odpadá závěrečné smažení bramborových placiček.
Ingredience
- 1 kg brambor typu C (čili varné brambory)
- sůl
- 300 g polohrubé mouky (anebo mouku zkrátka přidáme podle oka)
- máslo
- mletý mák
- cukr moučka
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, propereme, zalijeme vodou, lehce osolíme a vaříme do poloměkka. Poté z brambor slijeme asi polovinu vody, kterou ale nevyléváme. Pokud by se nám totiž během další přípravy škubánků těsto zdálo příliš husté, slitou vodou ho naředíme.
Brambory v hrnci zasypeme moukou, prošťoucháme, přiklopíme poklicí a necháme asi tak 10 minut propařit na mírném ohni. Poté odstavíme z plotny. Voda z brambor by se měla téměř odvařit. Pokud nám v hrnci voda zůstala, opatrně ji slijeme. Šťouchadlem na brambory vše řádně prošťoucháme.
Na dno každého talíře nasypeme mletý mák a na něj navršíme porci škubánků. Opět posypeme mákem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.