Lahodný hruškový koláč
Ingredience:
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g změklého másla
- špetka soli
- 1 žloutek
- 50 ml mléka
na náplň:
- ¼ šálku vody (cca 60 ml)
- ½ šálku cukru krupice
- 2 polévkové lžíce másla
- 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky
na polevu:
- 130 ml smetany min. 30%
- 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa
zdroj: nebespan.cz
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou.
- Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí.
- Těsto zabalte do fólie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy.
- Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké.
- Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Náplň:
- V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout.
- Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu.
- Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.
Poleva:
- V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu.
- Vyšlehejte dohladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.
Tip: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.