reklama

Rychlé dezerty aneb Když vás po obědě honí mlsná

Lahodný hruškový koláč

Ingredience:

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 50 ml mléka

na náplň:

  • ¼ šálku vody (cca 60 ml)
  • ½ šálku cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky 

na polevu: 

  • 130 ml smetany min. 30%
  • 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa

zdroj: nebespan.cz

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou.
  3. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí.
  4. Těsto zabalte do fólie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy.
  5. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké.
  6. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Náplň:

  1. V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout.
  2. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu.
  3. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.

Poleva:

  1. V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu.
  2. Vyšlehejte dohladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.

Tip: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama