Recept na víkend: Tradiční hrstková polévka
Hrstková polévka je spjata zejména se zimou, kdy má hladového krom jiného i prohřát. Obvykle se pak vařila zejména s obdobím Vánoc a svátků. Vyzkoušejte ji i vy. Je to skvělý tip na oběd i vydatnou večeři.
V jednoduchosti je síla. Pokud k tomu přidáme špetku tradice a spojíme s gastronomií, snadno a rychle se dostaneme k polévkám. Nejenže měly v zimě zahřát, často měly zasytit natolik, aby byly schopné nahradit hlavní chod. Přesně takovou kombinaci dobré chuti, zdroje síly a přitom jednoduchého vaření nabízí tradiční hrstková polévka.
Co se za touto polévkou skrývá? Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, uměla i řádně zasytit. Podávala se s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi. Ten s ní měl vystačit i bez dalšího jídla.
Zkuste si hrstkovou polévku uvařit podle našeho receptu
Co budete potřebovat:
- 300 g směs Hrstka Menu Gold
- 3 velké brambory
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks kořenového celeru
- 1 stroužek česneku
- petrželová nať
- 1 ks cibule
- ½ čajové lžičky hladké mouky
- mletá červená paprika na dochucení
Postup:
- Předem namočenou směs vaříme 30 minut.
- Přidáme brambory na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.
- Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme ½ polévkové lžíce hladké mouky.
- Osmahneme do zlatova s ½ čajové lžičky mleté červené papriky.
- Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
- Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.