Recept na víkend: Tartaletky s maracujou. Klasické i ve variantě bez lepku
Většina druhů cukroví patří k neodmyslitelně k Vánocům a v průběhu roku je nepečeme. My vám teď přinášíme tip na "univerzální" tartaletky, které můžete zařadit nejen do vánočního repertoáru, ale připravit je s úspěchem i v průběhu roku i jako skvělý moučník.
Tartaletky pocházejí z Francie, odtud je ostatně odvozen i jejich název - slovo tartalette je zdrobnělinou slova tarte, což znená ve francouzštině koláč. Jedná se o zdobené košíčky z křehkého (nejčastěji) lineckého těsta, které se připravují ve slané i sladké variantě.
Jako každý moučník, i tenhle se dá připravit ve zdravější odlehčené variantě, takže můžete mlsat relativně bez výčitek. Trend "zdravého" cukroví je čím dál rozšířenější, což potvrzuje i zájem o pečivo se špaldovou moukou, které je letos nově v nabídce řetězce Tesco.
Recept na tartaletky
Suroviny:
Těsto:
- 6 g psyllia
- 90 g javorového sirupu
- 140 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
- 140 g hladké pšeničné mouky
- 120 g cocovitu
- Vanilka
- Sůl
Krém:
- 200 g maracujového pyré
- 250 g rýžového sirupu
- 200 ml vody
- 4 g agaru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 60 g kokosového oleje
Na ozdobení:
- Sezónní ovoce
- Kokosová šlehačka
Postup:
- Nejprve do malé misky nasypeme psyllium, zalijeme javorovým sirupem a promícháme.
- Ve velké míse smícháme obě mouky, vanilku a špetku soli. Přidáme cocovit a rukama promačkáme tak, aby nám vznikla drobenka.
- K té přilijeme směs psyllia s javorovým sirupem a zpracujeme v kompaktní těsto, které následně vyválíme mezi dvěma pečícími papíry do tenké placky (cca 3 mm) a dáme na 5 minut do mrazáku.
- Následně vykrájíme kolečka, která pokládáme na plech vyložený pečícím papírem do ráfků (my používáme nepřilnavé o průměru 8 cm) jako dno tartaletky.
- Ze zbylého těsta vykrajujeme proužky pro vyložení okrajů ráfků. Dna propíchneme vidličkou a pečeme 10 - 15 minut na 160 stupňů.
- Mezitím si připravíme krém. Do menšího hrnce nalijeme maracujové pyré a rýžový sirup. Mírně zahřejeme a promícháme.
- Odměříme si 200 ml vody, ve které rozmícháme agar a kukuřičný škrob. Přilijeme směs do hrnce a mícháme do zhoustnutí.
- Odstavíme z plotýnky a přimícháme kokosový olej. Vzniklý krém rovnoměrně rozlijeme do upečených tartaletek.
- Necháme vychladnout a ozdobíme sezónním ovocem a kokosovou šlehačkou.
Pokud si chcete připravit bezlepkovou variantu, postup je stejný, liší se jen suroviny na těsto.
Bezlepkové těsto na tartaletky:
- 150g jemně mleté pohankové mouky
- 150g jemně mleté čirokové mouky
- xantanu
- vanilka/citrónová kůa
- 6g psylia + 80gjavorového sirupu