reklama

Recept na víkend: Tartaletky s maracujou. Klasické i ve variantě bez lepku

Většina druhů cukroví patří k neodmyslitelně k Vánocům a v průběhu roku je nepečeme. My vám teď přinášíme tip na "univerzální" tartaletky, které můžete zařadit nejen do vánočního repertoáru, ale připravit je s úspěchem i v průběhu roku i jako skvělý moučník.

Foto: archiv Tesco

Tartaletky pocházejí z Francie, odtud je ostatně odvozen i jejich název - slovo tartalette je zdrobnělinou slova tarte, což znená ve francouzštině koláč. Jedná se o zdobené košíčky z křehkého (nejčastěji) lineckého těsta, které se připravují ve slané i sladké variantě.

Jako každý moučník, i tenhle se dá připravit ve zdravější odlehčené variantě, takže můžete mlsat relativně bez výčitek. Trend "zdravého" cukroví je čím dál rozšířenější, což potvrzuje i zájem o pečivo se špaldovou moukou, které je letos nově v nabídce řetězce Tesco. 

Recept na tartaletky

Suroviny:

Těsto:

  • 6 g psyllia
  • 90 g javorového sirupu
  • 140 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
  • 140 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g cocovitu
  • Vanilka 
  • Sůl
  •  

Krém:

  • 200 g maracujového pyré
  • 250 g rýžového sirupu
  • 200 ml vody
  • 4 g agaru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 60 g kokosového oleje
  •  

Na ozdobení:

  • Sezónní ovoce 
  • Kokosová šlehačka

 Postup:

  1. Nejprve do malé misky nasypeme psyllium, zalijeme javorovým sirupem a promícháme.
  2. Ve velké míse smícháme obě mouky, vanilku a špetku soli. Přidáme cocovit a rukama promačkáme tak, aby nám vznikla drobenka.
  3. K té přilijeme směs psyllia s javorovým sirupem a zpracujeme v kompaktní těsto, které následně vyválíme mezi dvěma pečícími papíry do tenké placky (cca 3 mm) a dáme na 5 minut do mrazáku.
  4. Následně vykrájíme kolečka, která pokládáme na plech vyložený pečícím papírem do ráfků (my používáme nepřilnavé o průměru 8 cm) jako dno tartaletky.
  5. Ze zbylého těsta vykrajujeme proužky pro vyložení okrajů ráfků. Dna propíchneme vidličkou a pečeme 10 - 15 minut na 160 stupňů.
  6. Mezitím si připravíme krém. Do menšího hrnce nalijeme maracujové pyré a rýžový sirup. Mírně zahřejeme a promícháme.
  7. Odměříme si 200 ml vody, ve které rozmícháme agar a kukuřičný škrob. Přilijeme směs do hrnce a mícháme do zhoustnutí.
  8. Odstavíme z plotýnky a přimícháme kokosový olej. Vzniklý krém rovnoměrně rozlijeme do upečených tartaletek.
  9. Necháme vychladnout a ozdobíme sezónním ovocem a kokosovou šlehačkou.

Pokud si chcete připravit bezlepkovou variantu, postup je stejný, liší se jen suroviny na těsto.

Bezlepkové těsto na tartaletky:

  • 150g jemně mleté pohankové mouky
  • 150g jemně mleté čirokové mouky
  • xantanu
  • vanilka/citrónová kůa
  • 6g psylia + 80gjavorového sirupu
reklama
Doporučené recepty
    reklama