reklama

Recept na víkend: Pečený pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy

Pstruh patří mezi nejoblíbenější sladkovodní ryby. Pokud ho máte rádi a chcete vyzkoušet i jiný recept než klasickou úpravu na másle, připravte si ho třeba s červenou řepou.

Foto: archiv PR

Ryby, ať už sladkovodní, nebo mořské, by měly být na vašem stole minimálně dvakrát týdně. Jejich maso je dobře stravitelné a nabízí spoustu bílkovin, jódu a dalších látek důležitých pro naše zdraví.

Ryby mají tu výhodu, že se dají připravit celkem rychle a jednoduše. Chce to jen zapojit fantazii a nebát se kombinovat ingredience. Co třeba pstruh s červenou řepou? Tenhle recept jsme vykoušeli a můžeme doporučit. Je to skvělá volba pro nedělní oběd nebo večeři.

Pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy

Ingredience:

  • Filet ze pstruha 5 ks
  • Brambory 600 g
  • Strouhaný parmazán 50 g
  • Olivový olej 4 lžíce
  • Hořčice hrubozrnná 1 lžíce
  • Kůra z 1 pomeranče
  • Sůl dle chuti
  • Červená řepa Znojmia 1 ks
  • Čerstvý kopr 1 hrst
  • Smetana zakysaná 120 g
  • Stroužek česneku 1 ks
  • Křenový krém 1 lžíce
  • Máslo 1 lžíce
  • Pepř dle chuti

Postup:

  1. Malé brambory neloupeme, důkladně opereme a uvaříme v osolené vodě. Necháme zchladnout.
  2. Červenou řepu slijeme a vyklopíme do mixeru. Nastrouháme k ní kůru z omytého pomeranče, prolisované stroužky česneku, nastrouhaný parmazán, půl lžíce křenu a také půl hrsti kopru.
  3. Rozsekáme nahrubo a potom začneme pomalu přidávat tři lžíce olivového oleje. Ještě jednou rozmixujeme. Výsledné pesto by mělo mít hrubou strukturu. Přendáme ho do misky a necháme uležet.
  4. V jiné míse si připravíme dresink na brambory. Prošleháme zakysanou smetanu, hořčici, zbytek křenového krému a zbývající kopr. Zamícháme vychladlé a pokrájené brambory a teprve potom případně dochutíme solí a pepřem.
  5. Pstruhy pečlivě omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a osolíme.
  6. Na pánvi rozehřejeme zbytek oleje s máslem a ryby na něm opečeme. Stačí 5-10 minut podle velikosti filetu. Můžeme je také opéct v troubě, což je vhodné hlavně pro ryby vcelku.
reklama
Doporučené recepty
    reklama