Recept na víkend: Pečený pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy
Pstruh patří mezi nejoblíbenější sladkovodní ryby. Pokud ho máte rádi a chcete vyzkoušet i jiný recept než klasickou úpravu na másle, připravte si ho třeba s červenou řepou.
Ryby, ať už sladkovodní, nebo mořské, by měly být na vašem stole minimálně dvakrát týdně. Jejich maso je dobře stravitelné a nabízí spoustu bílkovin, jódu a dalších látek důležitých pro naše zdraví.
Ryby mají tu výhodu, že se dají připravit celkem rychle a jednoduše. Chce to jen zapojit fantazii a nebát se kombinovat ingredience. Co třeba pstruh s červenou řepou? Tenhle recept jsme vykoušeli a můžeme doporučit. Je to skvělá volba pro nedělní oběd nebo večeři.
Pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy
Ingredience:
- Filet ze pstruha 5 ks
- Brambory 600 g
- Strouhaný parmazán 50 g
- Olivový olej 4 lžíce
- Hořčice hrubozrnná 1 lžíce
- Kůra z 1 pomeranče
- Sůl dle chuti
- Červená řepa Znojmia 1 ks
- Čerstvý kopr 1 hrst
- Smetana zakysaná 120 g
- Stroužek česneku 1 ks
- Křenový krém 1 lžíce
- Máslo 1 lžíce
- Pepř dle chuti
Postup:
- Malé brambory neloupeme, důkladně opereme a uvaříme v osolené vodě. Necháme zchladnout.
- Červenou řepu slijeme a vyklopíme do mixeru. Nastrouháme k ní kůru z omytého pomeranče, prolisované stroužky česneku, nastrouhaný parmazán, půl lžíce křenu a také půl hrsti kopru.
- Rozsekáme nahrubo a potom začneme pomalu přidávat tři lžíce olivového oleje. Ještě jednou rozmixujeme. Výsledné pesto by mělo mít hrubou strukturu. Přendáme ho do misky a necháme uležet.
- V jiné míse si připravíme dresink na brambory. Prošleháme zakysanou smetanu, hořčici, zbytek křenového krému a zbývající kopr. Zamícháme vychladlé a pokrájené brambory a teprve potom případně dochutíme solí a pepřem.
- Pstruhy pečlivě omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a osolíme.
- Na pánvi rozehřejeme zbytek oleje s máslem a ryby na něm opečeme. Stačí 5-10 minut podle velikosti filetu. Můžeme je také opéct v troubě, což je vhodné hlavně pro ryby vcelku.