Pravé masové kuličky z Ikey. Uvařte si doma švédský gastronomický hit
Slavné švédské kuličky, které nabízí v Česku obchodní dům Ikea, často patří k zasloužené odměně po několikahodinovém nakupování vybavení domácnosti. Protože jsou ale provozovny dočasně uzavřené, můžete si je připravit sami doma.
Zavřené švédské prodejny s nábytkem a vybavením znamenají jediné - konec oblíbených masových kuliček. Ikea se ale v těchto těžkých časech rozhodla prozradit recept na svoje "rodinné stříbro" a popsala, jak si doma vyrobit masové kuličky.
"Víme, že to lidé mají doma těžké, tak jim to chceme trochu ulehčit a zpříjemnit," citoval web CNN tiskovou mluvčí řetězce.
Suroviny, které budete potřebovat na 16-20 kuliček
- 500 gramů mletého hovězího
- 250 gramů mletého vepřového
- 1 jemně nasekaná cibule
- 1 stroužek česneku (drcený či mletý)
- 100 gramů strouhanky
- 1 vajíčko
- 5 lžic plnotučného mléka
- sůl a pepř
Suroviny pro smetanovou omáčku
- 1 lžička oleje
- 40 gramů másla
- 40 gramů hladké mouky
- 150 mililitrů zeleninového vývaru
- 150 mililitrů hovězího vývaru
- 150 mililitrů smetany
- 2 lžičky sójovky
- 1 lžička dijonské hořčice
Příprava masových kuliček
1. Hovězí a vepřové maso spolu důkladně promíchejte, aby vznikla jemná konzistence. Poté přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku a vejce a společně směs promíchejte. Zalijte mlékem, dochuťte solí a pepřem.
2. Vytvarujte hmotu do malých kuliček a nechte je v čisté míse v lednici dvě hodiny odpočinout (budou tak lépe při vaření držet tvar).
3. Rozpalte pánev na střední teplotu a nalijte do ní olej. Když je dostatečně horký, opatrně přidejte připravené kuličky a opečte je ze všech stran, až jsou hnědé.
4. Poté je přendejte do zapékací mísy, přikryjte a pečte v troubě při 180 stupních asi 30 minut.
IKEA has released a recipe for its signature meatballs. Making them looks far simpler than assembling a Billy bookcase. pic.twitter.com/osiUf19jCT
— Josh Barrie (@joshbythesea) April 20, 2020
Než se maso upeče, připravte si smetanovou omáčku. Tady je postup:
1. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte si jíšku (za stálého míchání by to nemělo trvat déle než dvě minuty).
2. Přilijte hovězí i zeleninový vývar a důkladně promíchejte. Přidejte smetanu, sójovou omáčku a dijonskou hořčici.
3. Přiveďte k varu a stále míchejte, omáčka se vám krásně zahustí.
A máte hotovo! Až vyndáte kuličky z trouby, můžete je servírovat s bramborami, kaší nebo hranolky. Dobrou chuť!