reklama

Pravé masové kuličky z Ikey. Uvařte si doma švédský gastronomický hit

Slavné švédské kuličky, které nabízí v Česku obchodní dům Ikea, často patří k zasloužené odměně po několikahodinovém nakupování vybavení domácnosti. Protože jsou ale provozovny dočasně uzavřené, můžete si je připravit sami doma.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Zavřené švédské prodejny s nábytkem a vybavením znamenají jediné - konec oblíbených masových kuliček. Ikea se ale v těchto těžkých časech rozhodla prozradit recept na svoje "rodinné stříbro" a popsala, jak si doma vyrobit masové kuličky.

"Víme, že to lidé mají doma těžké, tak jim to chceme trochu ulehčit a zpříjemnit," citoval web CNN tiskovou mluvčí řetězce.

Suroviny, které budete potřebovat na 16-20 kuliček

  • 500 gramů mletého hovězího
  • 250 gramů mletého vepřového
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 1 stroužek česneku (drcený či mletý)
  • 100 gramů strouhanky
  • 1 vajíčko
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • sůl a pepř

Suroviny pro smetanovou omáčku

  • 1 lžička oleje
  • 40 gramů másla
  • 40 gramů hladké mouky
  • 150 mililitrů zeleninového vývaru
  • 150 mililitrů hovězího vývaru
  • 150 mililitrů smetany
  • 2 lžičky sójovky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Příprava masových kuliček

1. Hovězí a vepřové maso spolu důkladně promíchejte, aby vznikla jemná konzistence. Poté přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku a vejce a společně směs promíchejte. Zalijte mlékem, dochuťte solí a pepřem.

2. Vytvarujte hmotu do malých kuliček a nechte je v čisté míse v lednici dvě hodiny odpočinout (budou tak lépe při vaření držet tvar).

3. Rozpalte pánev na střední teplotu a nalijte do ní olej. Když je dostatečně horký, opatrně přidejte připravené kuličky a opečte je ze všech stran, až jsou hnědé.

4. Poté je přendejte do zapékací mísy, přikryjte a pečte v troubě při 180 stupních asi 30 minut.

Než se maso upeče, připravte si smetanovou omáčku. Tady je postup:

1. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte si jíšku (za stálého míchání by to nemělo trvat déle než dvě minuty).

2. Přilijte hovězí i zeleninový vývar a důkladně promíchejte. Přidejte smetanu, sójovou omáčku a dijonskou hořčici.

3. Přiveďte k varu a stále míchejte, omáčka se vám krásně zahustí.

A máte hotovo! Až vyndáte kuličky z trouby, můžete je servírovat s bramborami, kaší nebo hranolky. Dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat: Uvařte si doma mořského vlka

Šéfkuchař restaurace Augustine Marek Fichtner nám ukázal, jak na mořského vlka. Pochutnejte si i vy.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama