Hrušková přesnídávka pro děti. Vyměňte příkrmy z obchodu za domácí dobrotu
Jaké dělat příkrmy pro děti? Zkuste jim doma uvařit hruškovou přesnídávku. Hrušky jsou výborné ovoce pro mimina, nevyvolávají žádné alergie a bývají z nich ty nejjemnější přesnídávky. Poradíme, jak na to.
Hrušková přesnídávka pochází z rodinného receptáře Heleny Vrábkové a jedná se o jednoduchý a chutný recept, díky kterému budete mít i pod kontrolou, kolik cukru bude jídlo obsahovat. Podívejte se, jak přesnídávku připravují v pořadu České televize Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli.
Ingredience (na 4 skleničky přesnídávky o objemu 2 dcl)
- přibližně kilogram hrušek, vybíráme raději měkčí odrůdu
- 2 hřebíčky
- trocha cukru krystal, případně cukru třtinového
- citron
Postup
Hrušky nakrájíme na menší kousky, vložíme do rendlíku a mírně podlijeme vodou. Hrušky přisladíme podle potřeby, případně se obejdeme úplně bez cukru. Přidáme hřebíček. Směs asi 5-10 minut vaříme na mírném plameni, a je-li třeba, ještě přilijeme vodu. Přesnídávka by však neměla být příliš řídká a berme v úvahu, že lze jen těžko odhadnout, kolik šťávy hrušky pustí. Po povaření odstavíme a nezapomeneme odstranit hřebíčky, kterými jsme směs dochutili. Ještě horkou směs rozmixujeme, ochutnáme a můžeme přidat trochu citronové šťávy. Ihned plníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a pokládáme dnem vzhůru. Takto ponecháme do vychladnutí.
Náš tip: skleničky naplněné přesnídávkou klademe na utěrku namočenou ve studené vodě - rychleji vychladnou.
Můžeme také sterilovat, postačí krátce, asi 15 min při zhruba 90 °C. Také je možné dát směs jenom v kastrůlku do lednice. Vydrží nám tam tři dny a můžeme dětem podle chuti odebírat.