Recepty na novoroční čočku. Zkuste třeba vynikající polévku
Pokud chcete, aby se vás v novém roce držely peníze, nesmí na vašem svátečním stole na Nový rok chybět čočka. Připravili jsme pro vás tři zajímavé recepty.
Čočku navíc nemusíte vařit jen ve svátečním čase, můžete se k ní vracet i během celého roku, protože představuje výbornou a zdravou luštěninu, velmi prospěšnou našemu zdraví.
Čočková polévka
Ingredience:
- 1 ks velká cibule
- 1 ks mrkev
- 200 g čočky
- 1,5 l vody
- 10 dkg anglické slaniny
- 1 ks petržel
- majoránka
- česnek
- sůl
- mletý černý pepř
- olej
Postup:
Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Dále si očistíme mrkev a petržel, kterou posléze nastrouháme na širším struhadle. Anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky.
Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, nalijeme olej a restujeme cibuli se slaninou, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu. Podlijeme trochou vody, aby se obsah nepřipaloval, a dusíme asi 5 minut.
Slijeme přebytečnou vodu z namočené čočky. Čočku přidáme do hrnce a zamícháme. Osolíme, opepříme a zalijeme asi litrem vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. Když je polévka uvařená, přidáme oloupaný a utřený česnek se solí a majoránkou a polévku podáváme na sváteční stůl.
Čočková polévka s bazalkou
Ingredience:
- 150 g čočky
- 60 g + 60 g slaniny
- 1 lžička sušeného česneku
- horká voda
- 1 střední cibule
- 1 ks vejce
- sušená bazalka
- hrubá mouka
- sůl
Postup:
Čočku nasypeme do hrnce, přelijeme vodou, jen aby byla ponořená, a uvedeme do varu. Mezitím si v rychlovarné konvici uvaříme vodu, kterou budeme dolívat. Cibuli oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky. Kostičky vhodíme do vařícího základu a promícháme. Podle potřeby dolíváme vodou a za občasného míchání vaříme do změknutí čočky.
Rozkvedláme vejce, mírně jej osolíme, ochutíme bazalkou a přisypeme mouku, až nám vznikne ne příliš tekuté těstíčko. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji orestujeme.
Když je čočka zcela měkká, přilijeme potřebné množství vody podle strávníků a základ uvedeme do varu. Pak polévku osolíme, ochutíme česnekem a lžičkami z těsta vhazujeme "nočky", které asi 5 minut provaříme. Nočky z jednoho vejce zahustí polévku pro 4 osoby.
Nakonec do novoroční čočkové polévky přidáme orestovanou slaninu, promícháme a podáváme. Pod talířek můžeme schovat pár čoček pro štěstí.
Čočka nakyselo
Ingredience:
- 500 g čočky
- 50 g tuku na smažení
- 1-2 ks cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- mletý černý pepř
- ocet
- sůl
Postup:
Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.
Nyní oloupeme a nakrájíme cibuli a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku nakyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme. Čočku nakyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem, volským okem, kyselou okurkou nebo zelným salátem. Nejlepší je čočka teplá.