Tajemný dezert, ze kterého se vám budou dělat boule za ušima. Upečte si pražský koláč
Kolem pražského koláče panuje řada legend. Nikdo pořádně neví, kde se vlastně vzal, ani proč je pojmenovaný po hlavním městě Česka. Recept se ale až velmi podobný slavné francouzské delikatese polského cukráře Alexandra Micka, který miloval přístavní městečko Saint-Tropez a otevřel si tu v polovině 20. století cukrárnu.
Podívejte se, jak herečka Linda Rybová připravuje tradiční pražský koláč. Recept pochází z pořadu Herbář, který vysílá Česká televize.
Ingredience
Těsto
- 21 g droždí (½ kostky)
- 125 ml vlažného mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- hladká mouka na pomoučení
- 1 žloutek na potření
Krém
- 5 vajec
- 1 vanilkový lusk
- 150 g moučkového cukru
- 70 g kukuřičného škrobu
- 500 ml smetany na vaření
- 1 lžíce tuzemského rumu
Drobenka
- 150 g hrubé mouky
- 125 g krupicového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 125 g másla
Postup
Droždí rozdrobíme do poloviny mléka, osladíme 1 lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10-15 minut. Mouky prosejeme, osolíme, osladíme, uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme do něj kvásek, zlehka prohněteme s moukou a zapracujeme zbylé mléko, máslo a vejce, až vznikne hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45 minut až 1 hodinu.
Na krém promícháme žloutky, semínka vanilky, cukr a škrob dohladka v rendlíku. Přilijeme smetanu a na středním stupni za stálého míchání vaříme, až krém zhoustne. Vlijeme rum. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do horkého krému. Necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Těsto zlehka prohněteme na pomoučené pracovní ploše. Rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme koláč. Vložíme na připravený plech a necháme kynout 20 minut.
Mezitím promícháme mouku s cukrem a skořicí a promneme s ní máslo na drobenku. Koláče potřeme žloutkem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 20 minut.
Upečené koláče vyjmeme a necháme zchladnout. Podélně je prořízneme, naplníme krémem, přiklopíme vrchní stranou s drobenkou a necháme ještě alespoň půl hodiny vychladit. Pokud je krém příliš tekutý, můžeme do něj zašlehat máslo, ale obě suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak se zdrcne.
Zdroj: Herbář