Cizrnu propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a takto necháme přes noc stát. V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout.
Z citronu vymačkáme šťávu, česnek oloupeme.
Vychladlou cizrnu vsypeme do mixéru, přidáme římský kmín, olivový olej, studený vývar, česnek a citronovou šťávu a trochu soli. Vše důkladně rozmixujeme na hutnou pomazánku.
Až po důkladném rozmixování všech surovin přidáváme tahini a znovu promixujeme do zcela hladké konzistence. Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý.
Hummus - cizrnovou pomazánku podáváme v miskách s čerstvým pečivem. Před podáváním zakápneme olivovým olejem.