Konec přesmažených a nezdravých hranolků. Upečte si v troubě domácí z polenty
Lámete si hlavu, jakou přílohu udělat k víkendovému obědu? Vyzkoušejte polentové hranolky. Za čtvrt hodinky je máte připravené a pak se necelou hodinku pečou. Výsledkem je chutná příloha nebo klidně i samostatný předkrm, který lze doplnit nejrůznějšími domácími dipy.
Polentové hranolky jsou zdravou variantou těch smažených z brambor a skvěle chutnají i samotné. Jak je připravit, ukazuje Kateřina Winterová v pořadu Herbář České televize.
Ingredience (pro 4 osoby)
- 1,5 l vody
- 400 g polenty
- 100 g strouhaného parmazánu
- 100 g másla
- čerstvě mletý pepř
- olej na vymazání plechu
Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a za stálého míchání dřevěnou měchačkou nepřerušovaně a rovnoměrně vsypáváme polentu. Nepřestáváme míchat a vaříme na mírném stupni 5 minut, dokud směs nezhoustne a nezačne se odlepovat od stěn hrnce. Odstavíme, vmícháme máslo a sýr a pak vyklopíme na hlubší plech vymazaný olejem. Uhladíme a necháme alespoň 30 minut chladnout.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Odpočinutou polentu nakrájíme na obdélníky a posléze na hranolky a pečeme v předehřáté troubě 40-50 minut dozlatova. Občas obrátíme.
Zdroj: Herbář