reklama

Pravé asijské jídlo si připravíte i doma v Česku. Šéfkuchař prozradil recepty i fígle

Kung-pao z Číny

Kuřecí kung-pao je nejznámější čínský pokrm, který dobyl nejen srdce Evropanů. Jeho tajemství tkví v ingrediencích, které z něj dělají chuťový koncert. Nečekejte, až otevřou restaurace, a uvařte si ho podle receptu šéfkuchaře asijské restaurace Sia Jiřího Štifta, který ctí tradice.

Kdo by neznal kuřecí kung-pao. Samotný název by se dal přeložit jako "pražené maso podle Pao-a". Ať už byl Pao kdokoliv, pokrm podle něj si oblíbil celý svět. Původně kung-pao pochází z jihozápadní čínské provincie Sʼ-čchuan, která je proslulá jídly z hovězího a kuřecího masa, jež bývají hodně ostrá. A kung-pao není výjimka. V jeho chuti vyniká chilli, zázvor i sečuánský pepř. 

Původně ryze masové jídlo, které se jen zprudka osmahlo ve woku, na západě je často doplněno o červenou papriku či mrkev. Ty ovšem do tradičního receptu nepatří. To pravé kung-pao je totiž složeno jen z kuřete a arašídů. V Čechách si svou oblibu ovšem našla i verze s vepřovým masem. Nicméně existuje také vegetariánská varianta, a to s cuketou nebo tofu. 

Kung-pao hraje všemi chutěmi - není jen slané, ale i nasládlé a kyselé. V původním receptu se objevuje typické rýžové víno shaoxing. Koupit se dá ve speciálkách asijských surovin, ale je možno jej nahradit například cherry nebo portským.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama