Kung-pao z Číny
Kuřecí kung-pao je nejznámější čínský pokrm, který dobyl nejen srdce Evropanů. Jeho tajemství tkví v ingrediencích, které z něj dělají chuťový koncert. Nečekejte, až otevřou restaurace, a uvařte si ho podle receptu šéfkuchaře asijské restaurace Sia Jiřího Štifta, který ctí tradice.
Kdo by neznal kuřecí kung-pao. Samotný název by se dal přeložit jako "pražené maso podle Pao-a". Ať už byl Pao kdokoliv, pokrm podle něj si oblíbil celý svět. Původně kung-pao pochází z jihozápadní čínské provincie Sʼ-čchuan, která je proslulá jídly z hovězího a kuřecího masa, jež bývají hodně ostrá. A kung-pao není výjimka. V jeho chuti vyniká chilli, zázvor i sečuánský pepř.
Původně ryze masové jídlo, které se jen zprudka osmahlo ve woku, na západě je často doplněno o červenou papriku či mrkev. Ty ovšem do tradičního receptu nepatří. To pravé kung-pao je totiž složeno jen z kuřete a arašídů. V Čechách si svou oblibu ovšem našla i verze s vepřovým masem. Nicméně existuje také vegetariánská varianta, a to s cuketou nebo tofu.
Kung-pao hraje všemi chutěmi - není jen slané, ale i nasládlé a kyselé. V původním receptu se objevuje typické rýžové víno shaoxing. Koupit se dá ve speciálkách asijských surovin, ale je možno jej nahradit například cherry nebo portským.