Je libo něco exoticky pálivého? Zkuste som tam thai - pálivý salát z nezralé papáji. Tento thajský pokrm dokáže skvěle osvěžit a rozbouřit chuťové buňky.
Salát Som Tam původně pochází z Laosu a do Thajska jej přinesli s sebou laoští dělníci. Nejvíce oblíbený je v severovýchodní části Thajska Isánu, kde ho najdete na každém rohu, ale na talíř vám ho naservírují i v Bangkoku, na ostrovech Phuket či Koh Samui, v pobřežní oblasti Khao Lak nebo v provincii Krabi. V překladu "som" znamená kyselý a "tam" drtit, to díky tomu, že k jeho přípravě potřebujete ideálně hmoždíř.
Pikantní studený salát ze zelné papáji má mnoho variant. Ve světě je nejznámější variace bez kraba, méně pálivá, sladší a s přidanými arašídy. Někdy se místo papáji používají i jiné druhy ovoce jako třeba banán, mango nebo pomelo. "V našich podmínkách nezralou papáju hravě nahradí okurka, kedlubna nebo bílá ředkev," radí šéfkuchař z asijské restaurace Sia. Prozradil také recept, který ctí místní thajské tradice. Můžete si ho připravit i v domácích podmínkách.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.