Pálivý som tam z Thajska
Je libo něco exoticky pálivého? Zkuste som tam thai - pálivý salát z nezralé papáji. Tento thajský pokrm dokáže skvěle osvěžit a rozbouřit chuťové buňky.
Salát Som Tam původně pochází z Laosu a do Thajska jej přinesli s sebou laoští dělníci. Nejvíce oblíbený je v severovýchodní části Thajska Isánu, kde ho najdete na každém rohu, ale na talíř vám ho naservírují i v Bangkoku, na ostrovech Phuket či Koh Samui, v pobřežní oblasti Khao Lak nebo v provincii Krabi. V překladu "som" znamená kyselý a "tam" drtit, to díky tomu, že k jeho přípravě potřebujete ideálně hmoždíř.
Pikantní studený salát ze zelné papáji má mnoho variant. Ve světě je nejznámější variace bez kraba, méně pálivá, sladší a s přidanými arašídy. Někdy se místo papáji používají i jiné druhy ovoce jako třeba banán, mango nebo pomelo. "V našich podmínkách nezralou papáju hravě nahradí okurka, kedlubna nebo bílá ředkev," radí šéfkuchař z asijské restaurace Sia. Prozradil také recept, který ctí místní thajské tradice. Můžete si ho připravit i v domácích podmínkách.