Ochutnejte Indonésii s gado gado salátem
Recept na gado gado salát pochází původně z Jávy, ale v Indonésii se stal natolik oblíbeným, že je považován za jedno z národních jídel a patří do základní nabídky lidových jídelen. V překladu gado gado znamená mix-mix - směs, a to různých druhů zeleniny nakrájených na větší kousky.
Hlavními ingrediencemi jsou brambory, blanšírované batáty, plody chlebovníku, fazolové lusky, momordika, čajot, kukuřice, hlávkové zelí, špenát nebo syrové okurky, rajčata a sójové klíčky. Existuje mnoho obměn základního receptu, například karetok je ryze ze syrové zeleniny a pecel zase neobsahuje kokosové mléko. Zajímavé na gado gado salátu je určitě to, že jako jedno z mála indonéských jídel vůbec neobsahuje rýži.
Nalákali jsme vás na gado gado? Zkuste si ho uvařit doma a zpestřete si jídelníček. Vyberte si zeleninu, která vám chutná, a připravte k ní arašídovou omáčku. A pokud nechcete sami experimentovat, zkuste recept podle Jiřího Štifta, šéfkuchaře asijské restaurace Sia.