Dětský miniburger s hráškovým guacamole
Co budete potřebovat:
4 porce
- 120 g hrášku
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané máty
- špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
- 4 hovězí mini burgery
- olej
Mini burgerové housky:
8-12 kusů podle velikosti
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 320 g hladké mouky
- 3 vejce
- 30 g másla
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Upečte malé burgerové housky podle receptu.
- Hrášek rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
- Vmíchejte zakysanou smetanu, mátu, sušený česnek a dochuťte troškou soli a citronové šťávy.
- Burgery zlehka potřete olejem a opečte na rozpáleném grilu. Z každé strany zhruba pět minut.
- Vložte do rozkrojené domácí bulky spolu s hráškovým guacamole.
Domácí burgerové houstičky:
- V 70 ml vlažné vody rozpusťte cukr a droždí a nechte v teple vzejít.
- K mouce přidejte dvě vejce, rozpuštěné máslo, sůl a hotový kvásek.
- Propracujte na vláčné těsto. Kdyby bylo moc tuhé, přidejte jednu až dvě lžíce vody.
- Alespoň pět minut důkladně hněťte. Uhlaďte do bochánku a nechte v zakryté míse zhruba hodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Vykynuté těsto ještě jednou promačkejte a pak rozdělte na potřebný počet kusů. Počítejte s tím, že pečením těsto zhruba zdvojnásobí objem.
- Vytvarujte hladké bulky a dejte na plech. Přikryjte volně potravinářskou fólií potřenou olejem a nechte ještě kynout.
- Odstraňte z plechu fólii, bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 10 minut dozlatova.
Další tipy na recepty najdete zde. Nebo se inspitujte na www.albert.cz