Batáty oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo na speciálním kráječi na zeleninu na jemné nudličky julienne.
Posolte a nechte v cedníku chvíli odkapat.
Vymačkejte co nejvíc přebytečné tekutiny, pak smíchejte s rozšlehanými vajíčky a dochuťte chilli.
Rozdělte na osm stejně velkých částí, ze kterých rukama vytvarujte kulaté placky. Dejte na půl hodiny chladit do lednice.
Poté opečte na pánvi na rozehřátém oleji dozlatova z obou stran.
Česnek utřete se solí, smíchejte se šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu, tymiánem a olivovým olejem.
Část směsi použijte na potření žampionů portobello, zbytek vmíchejte do zakysané smetany na dip. Halloumi nakrájejte na plátky silné 1 cm a opečte na grilu, stejně tak houby.
Naplňte jimi upečené batátové placky, pokapejte česnekovým dipem a ozdobte rukolou a plátkem rajčete.