Odlehčené tiramisu, které si zamiluje celá rodina
Po každém obědě by měla následovat sladká tečka, která uspokojí chuťové pohárky. Vytvořte si den předem skvostný italský dezert, který si oproti původní variantě vystačí s ricottou a menší dávkou smetany. Podívejte se na recept z pořadu Menu pro Emu České televize.
Ingredience (pro 4 až 6 osob)
- 500 g ricotty
- 200 ml smetany ke šlehání
- 120 g cukrářských piškotů
- 30 g sladidla xylitol či erythritol
- 100 ml vodou ředěného espressa
- malý panák amaretta
- lžička kakaa
- balení čerstvých malin
Postup:
- Připravte espresso, zřeďte vodou do celkového objemu 100 ml a nalijte jej do misky, aby vychladlo. Přidejte amaretto.
- Ušlehejte šlehačku dotuha.
- Prošlehejte důkladně - nejlépe elektrickým šlehačem - ricottu se sladidlem. Do ricotty ručně vmíchejte opatrně připravenou šlehačku.
- Na dno nádoby naskládejte nastojato po obvodu rozpůlené maliny, vrstvu piškotů, které jste vždy krátce ponořili do kávy a ihned vyndali ven. Navrstvěte polovinu krému. Opět zopakujte maliny, vrstvu piškotů a na ni zbylý krém.
- Posypejte kakaem a vložte do lednice minimálně na čtyři hodiny, nejlépe však přes noc.