Hovězí burger či vegetariánský salát: Netradiční recepty připravené na grilu
To, že se léto už s námi oficiálně loučí, neznamená, že v grilování nemůžete pokračovat ani po jeho skončení. Burgery, nakládaná krkovice, hermelín anebo grilovaná řepa. Vyzkoušejte neobvyklé recepty, po kterých se jen zapráší.
To, že se léto už s námi oficiálně loučí, neznamená, že v grilování nemůžete pokračovat ani po jeho skončení. Připravili jsme pro vás pár grilovacích receptů, které uvítají milovníci masa i vegetariáni.
Při přípravě pokrmů dbejte na kvalitu potravin, která váš gurmánský výtvor ovlivní více, než si myslíte. Pokud budete volit produkty v bio kvalitě, shánějte je v obchodech, kde je poznáte podle loga biolistu a biozebry. Jedině ty zaručí, že se skutečně jedná o biopotraviny.
Poznej svého farmáře
Nevíte, co s dětmi podniknout o víkendu? Vyrazte 19. září na Horňáckou farmu v Jihomoravském kraji, kde si užijete spoustu zábavy a rovnou nakoupíte i bioprodukty. Více na poznejsvehofarmare.cz.
Vybírejte důsledně, výslednou chuť ovlivní kvalita
Hodnotné produkty patří k naprostým základům každého receptu i správného grilování. Ovlivní totiž výslednou chuť. Při výběru masa si dejte záležet a zaměřte se na původ. Vydejte se na některou z blízkých bio farem a nechte si poradit místním farmářem, který vám doporučí, jaký druh masa a partie se pro váš recept hodí nejvíc.
Evropské označení biopotravin
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
"Pokud si chci připravit opravdu slušné jídlo, objednávám si maso s dostatečným předstihem u ekologických zemědělců. Získám tak jistotu, že dostanu přesně tu partii nebo řez, který potřebuji, dostatečně vyzrálý a ve velmi slušné kvalitě," říká kuchař Hugo Hromas.
Na grilování se doporučuje spíše hovězí, zejména prorostlejší kousky, aby se vám na grilu nevysušilo.
Sýry pro gurmánské vegetariány
Pokud se chcete z nejrůznějšího důvodu vyhnout masu, sáhnete třeba po sýru. Ale je třeba mít na mysli, že docílit krémové struktury dobře propečeného sýru, aniž by se připálil, není vůbec jednoduché.
V zásadě se držte toho, aby měl sýr pevnější strukturu a vydržel vyšší teploty. Na gril pak nedoporučujeme klasické čerstvé sýry, které jsou spíše určené k přímé konzumaci.
Národní označení biopotravin
Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Zelenina nejen pro vegetariány
Při grilování nemusíte nutně sázet na maso, parádu udělá také dobře zvolená kombinace zeleniny. Kterou si vyberete, záleží na vás. Nedržte se však jen tradičních druhů a vsaďte na neobvyklé plodiny.
S grilem si skvěle rozumí třeba lilek, patison, řepa i dýně. Ovšem nepochybíte, když vsadíte na klasiku v podobě brambor, rajčat, cukety anebo kukuřice. Vyzkoušet můžete také řepu. V kombinaci s kozím sýrem rozhodně neuděláte chybu! Nezapomínejte, že koření, včetně soli a pepře, se přidává až po grilování.
Více informací na myjsmebio.cz.