Upečte si doma nejzdravější bramborové chipsy. Stačí vám k tomu pouze tři ingredience
Bramborové lupínky jsou často synonymem nezdravého jídla. To ale není případ těch, které si upečete doma. Stačí vám k tomu kilo brambor, trocha másla a sůl. Podívejte se.
Domácí a zdravé bramborové lupínky dle receptu z pořadu Herbář České televize připravujete bez kapky oleje či tuku a můžete k tomu využít jak kamna, tak troubu.
Ingredience
- 1 kg starších brambor
- 100 g másla
- sůl
Postup
Brambory pečlivě omyjeme nebo oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, ideálně 1-2 mm silné. Můžeme je také nastrouhat na struhadle typu mandolína.
Vyskládáme je na horký tál na kamnech (nebo na pečicí papír do trouby) a pečeme z obou stran dokřupava, stačí 5-10 minut z každé. Kamna musejí být horká tak akorát, nejlepší je topit suchým smrkovým dřevem.
Na příliš rozpálených nestihneme lupínky otáčet, a ty začnou černat. Dozlatova opečené lupínky potřeme máslem a posypeme solí.
Zdroj: Herbář