Lehký losos s okurkovým gazpacho podle receptu šéfkuchaře
Netradiční spojení rybího masa, okurky a ředkvičky dominuje v receptu návrháře a vášnivého kuchaře Pavla Berkyho. Uvařte si oslnivý chod pro teplejší dny.
Chuť nakládaných ředkviček a ochlazující okurky se perfektně snoubí s rybím masem, které připravíte pro víkendové menu. Recept je pro čtyři osoby.
Co budete potřebovat:
Losos
- 500 g lososa
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce fenyklových semínek
- kůra z jednoho citronu
- 150 ml bílého suchého vína
Okurkové gazpacho
- 2 ks salátové okurky
- 100 g pažitky
- 100 g bazalky
- 1 lžička wasabi pasta
- 150 g mascarpone
- ½ lžíce cukru krupice
Nakládané ředkvičky
- 1 svazek ředkviček
- 100 ml vinného octa
- 100 ml vody
- 100 g cukru krupice
- špetka soli
Postup:
- Do zeleninového vývaru přidáme bíle víno, fenyklová semínka a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vše promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme probublávat.
- V menším kastrolu si smícháme vinný ocet, cukr, sůl a vodu. Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky a zalijeme je ještě horkým (ne vroucím) lákem z vinného octa. Dáme do lednice až do servírování.
- Okurky oloupeme, rozkrojíme a pomocí lžíce vydlabeme semínka ze středu. Použijeme pouze pevnou část okurky, kterou si nakrájíme na menší kousky. Spolu s nasekanou pažitkou a bazalkou dáme do mixéru. Přidáme wasabi, špetku soli a pepře. Vše pořádně rozmixujeme na hustou, krémovou směs. Předěláme do misky a smícháme s mascarpone. Přecedíme přes cedník, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo wasabi pastou.
- Lososa naporcujeme a z každé strany osolíme. Sůl rukama vmasírujeme do masa. Porce lososa opatrně vložíme do mírně vařícího vývaru. Blanšírujeme osm minut. Poté lososa vytáhneme a opatrně stáhneme kůži.
- Staženou kůži z lososa dáme na list pečicího papíru, mírně osolíme a opepříme. Přikryjeme druhým listem pečicího papíru a dáme na pánev. Zatížíme kastrolem naplněným vodou tak, aby byla celá kůže pod kastrolem. Kůži pečeme z jedné strany přibližně 3,5 minuty, poté otočíme a pečeme další 3,5 minuty. Po upečení vyndáme z pánve a stáhneme pečicí papíry. Kůži ještě na chvíli položíme na kuchyňské ubrousky.
- Před servírováním můžeme lososa ještě na pár vteřin ponořit do horkého vývaru, kde jsme jej blanšírovali, abychom ho ohřáli. Nenecháváme ho však ve vodě déle než 30 vteřin.
- Do talíře nalijeme okurkové gazpacho, do středu položíme porci lososa. Na vrch vyskládáme nakládané ředkvičky a na ně položíme křupavou kůži z lososa.