Veganství jen pro šílence? Inspirujte se těmito recepty, zaručeně si je oblíbíte
Před pár dny získala první veganská restaurace ve Francii michelinskou hvězdu a povědomí o veganství úspěšně rozšiřuje také hnutí Veganuary. V Praze veganskou stravu připravuje například Jídelna Kuchařek bez domova. Protože je leden měsíc veganství, vyzkoušejte některý z jejich pěti receptů.
Veganství už není výsadou jen malé skupiny lidí, na kterou se ostatní dívají skrze prsty. Začíná být i otázkou prestiže. Před pár dny získala první veganská restaurace ve Francii michelinskou hvězdu a povědomí o veganství rozšiřuje také hnutí Veganuary. Spojení slov vegan a january (leden) odkazuje k 31denní výzvě v měsíci lednu, během které byste neměli jíst maso a živočišné produkty. Výzva také poukazuje na to, že veganská strava může být nejen zdravá, ale také prospěšná životnímu prostředí.
V Praze veganskou stravu připravuje už téměř čtyři roky Jídelna Kuchařek bez domova, která je součástí sociálního podniku Jako doma. Zaměstnává ženy v sociální tísni a bez domova a od začátku vaří vegansky, udržitelně a prodává jídlo za dostupné ceny.
"Neměly jsme domov a některé z nás ho stále nemají. Rády vaříme a chceme se přínosně zapojit do společnosti. Nezisková organizace Jako doma nám umožnila získat práci, veřejně prezentovat své kulinářské umění a měnit společenské vnímání bezdomovectví. V březnu 2017 jsme otevřely bistro, kde máme krásnou profesionální kuchyň, ve které připravujeme čistě rostlinné pokrmy i na cateringy a venkovní akce a kde je zároveň můžete v jídelně přímo ochutnat," říkají zaměstnankyně.
K jejich nejoblíbenějším jídlům patří ukrajinský boršč, česká kulajda, houby s rýží a houbovou omáčkou, "segedín" a další. Specialitou jsou pomazánky s domácím chlebem, který si samy pečou. Ze sladkých pokrmů nabízí čokoládovo-avokádový dort, čokoládové brownies nebo banánovou bábovku.
Ženy pro vás vybraly recepty, které si můžete uvařit i doma.