reklama

Ke snídani si upečte něco z rebarbory: šneky, lahodný koláč nebo nevšední bábovku

Hodí se na snídani, ke svačině nebo jen tak na chuť. Z rebarbory můžete upéct lahodné šneky, snídaňový koláč ale i nevšední bábovku.

Prohlédnout grafiku
Foto: Shutterstock

Přemýšlíte, čím překvapit ke snídani rodinu i jak si zkrátit dlouhé chvíle doma? Upečte ke snídani lahodný koláč z rebarbory! Jděte do toho, uvidíte, že se všichni budou olizovat až za ušima.

Národní označení biopotravin

Národní označení biopotravin

Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Rebarbora, statná načervenalá bylina, jejíž chuť je někdy až nepříjemně kyselá, se konzumuje pouze v období od poloviny května do poloviny června. Jakmile totiž začne kvést, množství kyseliny šťavelové se zvyšuje, což může být pro člověka škodlivé až jedovaté. Také dejte pozor, abyste při pečení používali jen rebarborový řapík, nikoli listy. S výběrem pěkné byliny vám pomohou například pracovníci na ekologické farmě. Sehnat ji můžete také například na faremních e-shopech. V obchodech poznáte bio ovoce, bio zeleninu i další biopotraviny spolehlivě podle log biolistu a biozebry. Rebarbora se nejčastěji používá do koláčů, určitě ji však můžete vyzkoušet také jako jednu z přísad do ranního smoothie nebo do originálního salátu.

Evropské označení biopotravin

Evropské označení biopotravin

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Za svou kyselost totiž vděčí vysokému množství kyseliny šťavelové, které jsou ve vysokém množství zastoupeny především v listech. Proto platí pravidlo, že čím později na jaře se rebarbora sklízí, tím více ji obsahuje. Z toho důvodu by se rebarboře měli vyhýbat lidé s ledvinovými obtížemi nebo problémy s močovým měchýřem.

Na druhou stranu velkou chválu rebarbora získává proto, že je to bohatý zdroj vlákniny, čistí organismus od škodlivých látek a jelikož na sebe váže tuky, dá se využít i v boji proti nadváze.

Podívejte se do naší grafiky v úvodu, jaké lahodné dobroty z rebarbory můžete udělat.

Více na www.myjsmebio.cz.

reklama
reklama