reklama

Kaše, smoothie nebo lívance: Proč a jak zařadit do jídelníčku ovesné vločky?

Vyvážený jídelníček přispívá ke správnému fungování našeho organismu. Přemýšlíte, jak jej obohatit, abyste nejedli stále stejná jídla? Zkuste dát šanci ovesným vločkám.

Foto: iStock

Někdo je může považovat za nudnou potravinu vhodnou leda tak pro "dietáře". Jenže mnozí lidé jim vlastně nikdy nedali šanci, a přitom je ani neochutnali. A to je škoda, protože z nich můžete vykouzlit opravdové dobroty.

Co je BIO

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Jsou vždy krmena krmivem z ekologického zemědělství, jsou chována na pastvě, nepoužívá se u nich preventivní léčení antibiotiky ani růstové hormony. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Každopádně by tato potravina neměla chybět ve vaší domácnosti. Věděli jste například, že ovesné vločky se dají připravit i jinak než v podobě klasické ovesné kaše? A že obsahují spoustu důležitých látek, které jsou velmi přínosné pro váš organismus?

Plné důležitých živin

Ovesné vločky vznikají rozdrcením ovesných zrn. Obsahují vyvážené množství bílkovin, tuků a komplexních sacharidů. Ty jsou cenným zdrojem energie, která se uvolňuje postupně. Právě proto je vhodné konzumovat ovesné vločky ráno. Zasytí vás pak na celé dopoledne. Bonusem jsou pak potřebné vitaminy a minerály a vysoký obsah vlákniny, která podporuje činnost trávicí soustavy. 

Ať vám chutnají

Připravuje se z nich řada pokrmů, mimo jiné jsou například základem pro výrobu různých müsli tyčinek, cereálních směsí, granoly nebo celozrnného pečiva. Samy o sobě nejsou nijak chuťově výrazné. Toho ale můžete využít a dochutit si je a připravit podle svého. Nikde není psáno, že vločky můžete konzumovat pouze v podobě klasických kaší, i když i ty jsou skvělé. Z ovesných vloček můžete připravit i chutné těsto na palačinky či lívance nebo je můžete přidat do svého oblíbeného smoothie.

Použít je ale můžete například i do polévky místo nudlí či rýže, v horké tekutině totiž krásně nabobtnají. Hodí se také pro pečení nejrůznějších dezertů, a to nejen do těsta či korpusu. Opražené vločky získají jemně oříškovou chuť a můžete jimi moučník posypat, získáte tak zdravější variantu oblíbené drobenky. Fantazii se meze nekladou.

Dbejte na kvalitu

Spolehlivou zárukou pro kvalitní potraviny jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství. Farmáři hospodařící v tomto režimu přírodu nezatěžují, ale naopak ji pomáhají uchovat v dobrém stavu. Nevyužívají chemických hnojiv či postřiků.

Jak si připravit ovesné vločky? Máme pro vás dva prověřené recepty:

Ovesná kaše

Co budete potřebovat?

  • Plnotučné biomléko
  • Biovločky
  • Biokakao
  • Bio pudingový kakaový prášek
  • Javorový sirup
  • Biooříšky
  • Ovoce v biokvalitě na ozdobení

Postup: Do hrnce k půl hrníčku mléka přidejte tři lžíce vloček, výborné jsou například pohankové. Metličkou přimíchejte lžíci pudingového prášku, díky kterému kaše získá krásně krémovou konzistenci. Přidejte ještě dvě lžíce javorového sirupu a lžičku kakaa. Vařte do zhoustnutí. Kaši dozdobte oblíbeným ovocem a oříšky.

Ovesné lívance

Co budete potřebovat?

  • Půl hrnku biomléka
  • 100 gramů bio ovesných jemně pomletých vloček
  • Skořice
  • Lžíce medu
  • 1 biovejce
  • Bio olivový olej na smažení

Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň deset minut odpočinout, aby se vločky dostatečně nasákly mlékem a nabobtnaly. Vznikne hustější kaše, kterou nabírejte lžící a na rozpálené pánvi tvarujte pravidelná kolečka. Výsledek můžete přizdobit kvalitním jogurtem, oříšky, medem či oblíbeným ovocem.

TIP: Nadýchané lívance? Jednoduše přidejte půl sáčku prášku do pečiva.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama